De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Vragen die we eerder beantwoordden:
#1.a Wie vallen er in de doelgroep?
#1.b Waarom is het een beperkte doelgroep?
#2 Hoe weet ik of iemand in de doelgroep Banenafspraak valt?
#3 Ik heb een vacature, waar vind ik de juiste mensen uit de doelgroep?
#4 Hoe maak ik een functie geschikt voor de doelgroep?
#5 Wat is een extra baan volgens de banenafspraak?
#6 Kan iemand ook uit de doelgroep vallen?
#7 Ik heb iemand aangenomen, waar moet ik nu op letten om te zorgen dat het slaagt?
#8 Welke subsidie kan ik krijgen?
#9 Hoe werkt de loonkostensubsidie/loondispensatie en vervalt die na bepaalde tijd?
#10 Hoe werkt een no-risk polis?
#11 Kan ik jobcoaching ook zelf regelen?
#12 Hoe werkt de Praktijkroute?
#13 Hoe werkt de t+2 regel?
#14 Wat levert inclusief ondernemen op?
Vragen die nog aan bod komen:
#16 Welke aantallen moeten in 2017 behaald worden?
#17 Wat is LIV?
#18 Kan ik ook iemand op proef krijgen?
#19 Hoe zorg ik voor draagvlak in mijn organisatie?
#20 Wat is de mobiliteitsbonus?
#21 Gaat de Banenafspraak alleen over Wajongers?
#22 Kan er iemand bij mij langskomen voor uitleg?
#23 Hoe werkt loonwaardemeting?
#24 Welke aanpassingen op de werkplek kan ik doen?
#25 Wat heb ik te maken met beschut werk?
#26 Wat is Social Return on Investment (SROI)?
#27 Wat betekent inbesteden?
Antwoord:
Ja, alle extra banen die bedrijven via wsw-detacheringen hebben ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking tellen mee voor de Banenafspraak. Het gaat zowel om individuele detachering van 1 medewerker als om groepsdetachering, waarbij gedetacheerde werknemers bij u maar ook op een andere locatie kunnen werken.
Detachering kan voor werkgevers een waardevol instrument zijn. Door via detachering eerste ervaringen op te doen met arbeidsbeperkte medewerkers, kunnen tenminste een deel van de bestaande onzekerheden over bijvoorbeeld arbeidsproductiviteit worden weggenomen. Ook voor kandidaten kan detachering nuttig zijn, om arbeidsritme op te doen of als oriëntatie op de arbeidsmarkt. Om mee te tellen voor de Banenafspraak, moet de gedetacheerde medewerker wel opgenomen zijn in het doelgroepregister.
In de Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten was de bepaling opgenomen dat detachering van mensen, die voor 1 januari 2013 al in een sociale werkvoorziening werkten (wsw-detacheringen), meetelde als gemeenten er een nieuwe beschutte werkplek voor in de plaats stelden. In de praktijk bleek deze constructie niet goed te werken. Het kabinet besloot daarom gemeenten afzonderlijk via de Participatiewet te verplichten beschutte werkplekken te creëren. Deze wetswijziging is ingegaan per 1 januari 2017.
Tips om werknemers via detachering voor uw organisatie te laten werken
Sociale werkbedrijven, maar ook particuliere bemiddelings- of uitzendbureaus kunnen mensen met een arbeidsbeperking bij uw bedrijf detacheren. Kijk hiervoor op onze regiokaart of bij onze vlootpartners.
- Organiseer een proefperiode: informeer via de naar mogelijkheden voor een proefperiode.
- Bespreek de ondersteuning: stel samen vast wat er nodig is (bijv. jobcoach/hulpmiddelen) en denk aan goede introductie binnen uw organisatie.
- Sluit een solide contract: maak duidelijk wat er van de werkgever wordt verwacht en wat de intermediair doet. Denk aan afspraken over doorbetaling en vervanging bij ziekte en afwezige uren.
In opdracht van Cedris organiseerde Berenschot een leernetwerk rondom het thema ‘detacheren voor de doelgroep Participatiewet’. De resultaten hiervan zijn te vinden in de handreiking Nieuwe doelgroepen, geijkte instrumenten (pdf).