Zit je 8 jaar in de wereld van banenafspraak en kom je toch ineens binnen in een nieuwe wereld, die bij nadere beschouwing er zeer dicht tegen aan zit. 
Ik werd uitgenodigd iets te zeggen en mee te doen aan een ronde tafel bij de opening van drie brancheopleidingen (groen, logistiek en facilitair) bij de academie voor zelfstandigheid. Wat is de academie voor zelfstandigheid? Ik hoor het u denken. En tja, dat dacht ik zelf ook. En met mij mijn collega’s.

De wereld van de zorg staat ver af van de wereld van werk en andersom.

Daar was ik dus op ’s Heerenloo, Nederlands grootste zorgorganisatie op het gebied van mensen met een (verstandelijke) beperking: wonen, dagbesteding, leren en werken (ja, dat ook dus). In dit geval op de locatie Monster. Het was een groot terrein met vele voorzieningen voor 550 mensen. De openingshandeling werd verricht door Conny Helder, de minister van langdurige zorg.

LTO erkend certificaat

Na corona was dit echt weer een onderdompeling in het echte leven. Allereerst werd ik getroffen door de enorme betrokkenheid en motivatie van de hulpverleners, persoonlijk begeleiders (op 4 cliënten soms 7 professionals in 24-uursdienst), docenten en anderen. Maar eigenlijk meer nog door de spontaniteit, de openheid  en de andere eigenschappen van de aanwezigen uit de doelgroep. Vrijwel allen deelnemers aan de cursus groen. Die duurt anderhalf jaar en is af te sluiten met een door LTO erkend certificaat.

Het was een feest er te zijn, met iedereen te praten én te zien dat een aantal helemaal niet zo ver van de arbeidsmarkt af staat. Sterker nog, de tien aanwezigen kunnen denk ik morgen meedoen in de banenafspraak, bij hoveniers in dit geval.

En dat zoeken de verantwoordelijken voor de academie en de bijbehorende begeleiders en teammanagers nu ook.

Hoe komen we bij de werkgevers? Hoe laten we zien dat onze mensen ook talenten hebben? Patijnenburg, de Sociale Werkvoorziening uit het Westland, speelt daar al een positieve rol in. Net als de aanwezige hovenier, ook mede verantwoordelijk voor het terrein van ‘s Heerenloo.

Kennis maken met talenten

De volgende stap is meer ‘naar buiten’. Als ‘Op naar de 125.000 banen’ kunnen wij daar een rol in spelen. Bijvoorbeeld door onze lezers kennis te laten maken met het werk van de Academie en met de wereld die hier achter ligt. Als netwerken van regionale werkgevers zich openstellen om kennis te maken met talenten die van deze academie afkomen zie ik aanmerkelijk meer kansen op ‘echt’ werk voor deze groep ontstaan.

Het was een mooie middag.


Aart van der Gaag is boegbeeld en inspirator van de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ & ‘Op naar de 25.000 banen’, opgezet om (overheids)werkgevers te informeren en inspireren rond de Banenafspraak.