Het wetsvoorstel Vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking werd onlangs aangenomen door de Tweede Kamer en wordt nu behandeld in de senaat. Eerste Kamerleden van BBB, GL-PvdA, VVD, CDA en D66 stelden vragen over de wet.
De BBB wil weten of de UWV voldoende capaciteit en middelen heeft om de registratie en monitoring van de doelgroep banenafspraak effectief uit te voeren en vraagt zich ook af hoe de samenwerking tussen gemeenten en het UWV wordt georganiseerd.
PvdA-GL stellen zeven vragen naar aanleiding van dit wetsvoorstel. Onder andere wordt gevraagd of de doelgroepverbreding wel toereikend is en of de regering in de toekomst, na de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel, van plan is gelijke toegang tot ondersteuning voor alle mensen met een beperking beter te waarborgen?
De VVD-fractie kijkt vooral naar de betrokkenheid van werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties. Zo wil de partij weten of deze partijen, en de SER, om commentaar zijn gevraagd en waarom deze commentaren niet terug te vinden in de Memorie van Toelichting.
Het CDA merkt op dat van de ruim 1,9 miljoen mensen met een arbeidsbeperking er slechts 270.000 mensen in het doelgroepregister staan. De Christendemocraten willen weten of dit niet in strijd is met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Ook vragen de leden van de CDA-fractie zich af of de banenafspraak de impulswerking niet verloren is en wil weten of (en hoe) er collectief geleerd kan worden van succes- en faalfactoren.
‘Welke concrete oplossingen biedt de vernieuwde quotumregeling om de uitvoerbaarheid te verbeteren?’ dat wil D66 weten. Deze partij is tevens benieuwd hoe de nieuwe Wet banenafspraak bijdraagt aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van de mensen in de doelgroep?’
De senatoren verwachten binnen vier weken antwoord van de staatssecretaris van SZW.