Laden Evenementen

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Bijna nergens ter wereld doen zoveel mensen mee op de arbeidsmarkt. Toch is die arbeidsmarkt niet voor iedereen even gastvrij, denk bijvoorbeeld aan 55-plussers en kandidaten met een beperking of een niet-westerse achtergrond. Vaak willen organisaties wel gelijke kansen bieden, maar lukt het in praktijk niet deze intenties om te zetten in resultaten. En dat is jammer, want een diverse werkvloer zorgt niet alleen voor creatievere teams met betere besluitvorming, maar ook tot tevreden medewerkers en betere resultaten.

Vijf bijeenkomsten over gelijke kansen
In een reeks van 5 bijeenkomsten krijg je alle relevante informatie en concrete handvatten om je eigen wervings- en selectieproces inclusiever en objectiever in te richten. Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de tools en mogelijkheden van inclusieve werving en objectieve selectie. De tweede bijeenkomst staat in het teken van de Wet Toezicht gelijke kansen. En de laatste drie bijeenkomsten zijn mini-workshops over inclusieve vacatureteksten, objectieve eerste selectie en gestructureerd interviewen. Dus, als je in 2024 gelijke kansen wil bieden, sluit dan aan bij deze sessies! Voorafgaand aan deze reeks vertelde Politie Amsterdam over hun pilot om onnodige uitval van kandidaten met een diverse achtergrond tegen te gaan. Lees hier hoe ze een stijging van zes naar dertig procent diversiteit realiseerden.

Organisaties met culturele verschillen op de werkvloer:

hebben vaak een hogere omzet;
hebben betere overlevingskansen;
zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op;
maken beter gebruik van de arbeidsmarkt, omdat ze meer talent werven;
hebben meer tevreden en loyale medewerkers;
Kunnen beter inspelen op ontwikkelingen in de markt;
Hebben een beter imago door culturele verschillen op de werkvloer.

Ook gestructureerd interviewen is bedoeld om, op basis van competenties, de beste kandidaat voor de functie te selecteren. Het voorkomt dat het gevoel van een klik ertoe leidt dat je in een sollicitatiegesprek onbewust je eigen eerste indruk bevestigt. Bias is een menselijk mechanisme waar iedereen mee te maken heeft. Het helpt om de vele prikkels die we op een dag binnen krijgen te verwerken en er duiding aan te geven. Helaas heeft het ook een keerzijde, want het is van invloed op hoe we dingen categoriseren en interpreteren.

Dit gebeurt grotendeels onbewust, maar kleurt wel onze mening. Door gestructureerd te interviewen krijg je een objectiever oordeel over de geschiktheid van de kandidaat en zijn kandidaten onderling beter en objectiever vergelijkbaar. Met behulp van een scoreformulier kies je de beste kandidaat voor de functie. Na deze bijeenkomst heb je een goed beeld van de toepasbaarheid en mogelijkheden van gestructureerd interviewen.

Praktische informatie
Wanneer: Dinsdag 2 juli 15.00 – 16.30 uur
Waar: Online
Deelnemen: Via deze link