Laden Evenementen

In de eerste helft van 2024 organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks online bijeenkomsten met als thema: Gelijke kansen bij werving en selectie.

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt veel kansen. Bijna nergens ter wereld doen zoveel mensen mee op de arbeidsmarkt. Toch is die arbeidsmarkt niet voor iedereen even gastvrij, denk bijvoorbeeld aan 55-plussers en kandidaten met een beperking of een niet-westerse achtergrond. Vaak willen organisaties wel gelijke kansen bieden, maar lukt het in praktijk niet deze intenties om te zetten in resultaten. En dat is jammer, want een diverse werkvloer zorgt niet alleen voor creatievere teams met betere besluitvorming, maar ook tot tevreden medewerkers en betere resultaten.

Vijf bijeenkomsten over gelijke kansen
In een reeks van 5 bijeenkomsten krijg je alle relevante informatie en concrete handvatten om je eigen wervings- en selectieproces objectiever in te richten. Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de tools en mogelijkheden van inclusieve werving en objectieve selectie. De tweede bijeenkomst staat in het teken van de Wet Toezicht gelijke kansen. En de laatste drie bijeenkomsten zijn mini-workshops over inclusieve vacatureteksten, objectieve eerste selectie en gestructureerd interviewen. Dus, als je in 2024 gelijke kansen wil bieden, sluit dan aan bij deze sessies! Voorafgaand aan deze reeks vertelde Politie Amsterdam over hun pilot om onnodige uitval van kandidaten met een diverse achtergrond tegen te gaan. Lees hier hoe ze een stijging van zes naar dertig procent diversiteit realiseerden.

Organisaties met culturele verschillen op de werkvloer:

hebben vaak een hogere omzet;
hebben betere overlevingskansen;
zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op;
maken beter gebruik van de arbeidsmarkt, omdat ze meer talent werven;
hebben meer tevreden en loyale medewerkers;
Kunnen beter inspelen op ontwikkelingen in de markt;
Hebben een beter imago door culturele verschillen op de werkvloer.

Om zoveel mogelijk diverse kandidaten te laten reageren op een vacature is het van belang om het hele sollicitatieproces transparant, laagdrempelig en eenvoudig te houden. Bij een objectieve eerste selectie wordt gefocust op het gelijk beoordelen van de competentiegerichte functie-eisen in de vacaturetekst.

Dit betekent dat er niet meer traditioneel wordt gewerkt met een cv en motivatiebrief, maar dat deze worden vervangen door een aantal op de functie toegespitste vragen, die voor iedereen hetzelfde zijn. Kandidaten kunnen hiermee aangeven in hoeverre ze bepaalde relevante competenties in huis hebben. Tijdens deze fase worden uitsluitend vragen gesteld die relevant zijn voor de functie. Zo krijgen onbewuste associaties tijdens de selectie minder kans. Na deze bijeenkomst heb je de tools om goede vragen te stellen voor een objectieve selectie.

Praktische informatie
Wanneer: Dinsdag 4 juni 15.00-16.30 uur
Waar: online
Deelnemen: aanmelden via deze link