Op Wereldgehandicaptendag, 3 december, maakt de Lucille Werner Foundation de winnaars van de Business Walk of Fame bekend: werkgevers die zich er voor inzetten toegankelijk te zijn voor werknemers met een handicap. Dit jaar hebben maar liefst 40 tevreden medewerkers met een beperking hun werkgever voorgedragen. Stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van hoeveel er mogelijk is bij arbeidsparticipatie. Uiteindelijk kiest de jury voor vier winnaars. De genomineerden zijn:
Meest toegankelijke werkgever groot bedrijf:
- Albert Heijn: zelfs als je voor 90% afgekeurd bent, is er nog veel mogelijk, dat toont Albert Heijn.
- IBM: dit bedrijf neemt direct actie als een medewerker met een beperking aangeeft dat verbetering mogelijk is.
- KPN: met het leerwerkbedrijf in de contactcenters laat dit bedrijf zien maatschappelijke verantwoordelijkheid concreet te maken.
Meest toegankelijke werkgever voor MKB:
- Gemeente Venlo: deze organisatie vindt het belangrijk dat mensen met een handicap volwaardig werknemer kunnen zijn.
- MMR Transport: dit relatief kleine transportbedrijf dat een chauffeur in dienst neemt met spasme, geeft enorm veel hoop: als het hier kan, kan het op heel veel plekken!
- Van Dijk Maasland: dit bedrijf laat zien hoe het ook kan! 5% Van de aanneemsom bij opdrachten wordt geïnvesteerd in mensen met een beperking en ook 5% van de medewerkers heeft een beperking.
Meest creatieve idee:
Bedrijven die op creatieve of ludieke wijze aandacht besteden aan of oplossingen bedenken voor het thema handicap en arbeid, bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten of evenementen, maken kans op deze prijs.
- Niko: een organisatie die laat zien goed ‘out of the box’ te kunnen denken met thuiswerkmogelijkheden.
- Skills Netherlands: dit bedrijf maakt actief werk van het inzetten van skills van mensen met een beperking, zoals door het organiseren van een ParaSkills evenement.
- Webmastery: hanteert creatieve aanpak waarmee het bedrijf met het gebruik van moderne technieken mogelijkheden biedt voor mensen die vanwege een handicap vanuit huis werken.
Aanmoedigingsprijs:
Bedrijven die goed op weg zijn en de eerste stappen richting diversiteit te maken, maken kans op deze prijs.
- Cees van Weelden Fietsenwinkel: Cees van Weelden houdt in zijn winkel en in zijn hart in verschillende omstandigheden ruimte voor mensen met een beperking.
- Huis van Rie: een instantie die zich pas compleet voelt met medewerkers met een beperking, maar die dit ook echt in de praktijk brengt.
- De Ogtent: een bedrijf en directeur met een missie! Niet alleen is het aantal van 7 personen met een beperking op een totaal van 25 medewerkers indrukwekkend, ook is de persoonlijke aandacht die hij geeft lovenswaardig.
Over de Business Walk of Fame
De Lucille Werner Foundation beloont werkgevers die zich er voor inzetten toegankelijk te zijn voor personen met een handicap. De stichting daagt bedrijven uit een plek te verdienen op de ‘Business Walk of Fame’, tevreden werknemers met een beperking kunnen hun werkgever voordragen. Het initiatief is uniek in de wereld en vindt jaarlijks plaats op Wereld Gehandicapten Dag 3 december, voor het eerst in 2014. In het hart van de Zuidas heeft de Gemeente Amsterdam een boulevard aangelegd, gesierd met tegels van kunstenaar Henk Schiffmacher. Elk bedrijf dat zijn organisatie met diversiteit verrijkt, ontvangt een tegel die hier wordt bijgeplaats.
Eberhard van der Laan, Burgemeester Amsterdam: ‘De Lucille Werner Foundation opent de ogen en laat bedrijven de positieve invloed zien van een divers personeelsbestand. De gemeente steunt het initiatief voor de Business Walk of Fame van harte en hoopt dat het bedrijven motiveert zich in te zetten voor een toegankelijke arbeidsmarkt.’