Sinds vorig jaar heeft de gemeente Groningen 480 extra mensen met een bijstandsuitkering geholpen richting werk, een opleiding of een andere vorm van participatie. Het aantal bijstandsgerechtigden is in Groningen met 350 afgenomen.
Daarmee neemt het aantal bijstandsgerechtigden in Groningen sterker af dan bij andere gemeenten in Nederland. Het college van B&W zegt dat dit mede te danken is aan een het Werk- & Ontwikkelprogramma. Carine Bloemhoff, Wethouder Werk & Participatie: ‘We hebben op het juiste moment de juiste interventies gepleegd met dit programma. Er is krapte op de arbeidsmarkt en we hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van mensen. Daar plukken de inwoners nu de vruchten van.’

Zij is er heel blij mee dat steeds meer mensen, ieder op zijn of haar eigen niveau, de weg naar werk vinden. Daarnaast leidt de lokale inzet tot een besparing van 2,3 miljoen euro op het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor uitkeringen.

Het programma telt 4 programmalijnen, hier weergegeven in een illustratie uit de tussenrapportage.

Kortgeleden presenteerde het College van B&W een voortgangsrapport van het nieuwe programma. Enkele succesvolle onderdelen uit het Werk- & Ontwikkelprogramma zijn:

Op Koers
Met het programma ‘Op koers’ krijgen deelnemers in een korte periode intensieve begeleiding om een persoonlijk doel te behalen. Dit doel is altijd gericht op werk, scholing en/of een vorm van maatschappelijke participatie. Van de 232 gestarte deelnemers is 23% betaald aan het werk gegaan. 40% zette een stap door middel van een werkervaringsplaats, scholing, participatie of sociale activering. 27% is op dit moment nog bezig en het overige deel kon om diverse redenen geen volgende stap te zetten.

Talentperron
Bij het ‘Talentperron’ kunnen inwoners terecht om te ontdekken waar ze goed in zijn en welke baan of opleiding daarbij past. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ter plekke een talententest doen, zijn of haar kwaliteiten in kaart brengen of een loopbaangesprek voeren. De gidsen van het Talentperron hebben vorig jaar ruim 750 unieke bezoekers ontvangen.

Gebiedsgericht werken
Sinds afgelopen november werken de coaches Werk & Participatie vanuit fysieke locaties in verschillende gebieden in Groningen. Daar werken ze nauw samen met maatschappelijke organisaties en lokale ondernemers. Zo kunnen inwoners nog beter geholpen worden aan een passende baan of activiteit in eigen buurt. Het is letterlijk dienstverlening in de wijk.

Pilot Loonkostensubsidie
De gemeente Groningen verwacht ook veel van de pilot Loonkostensubsidie, waar zij in het laatste kwartaal van 2022 mee is gestart. Met deze pilot hebben bijstandsgerechtigden meer kans op betaald werk wanneer de gemeente (beter) gebruik maakt van de instrumenten die in eerste instantie voor mensen in de Banenafspraak zijn.

Het gaat om een deel van de inwoners dat (nog) niet staat is om, bijvoorbeeld vanwege sociale of psychische problemen, zelfstandig het minimumloon te verdienen. Die groep kan in aanmerking komen voor loonkostensubsidie als hun loonwaarde echt lager is dan het wettelijk minimumloon. Zij worden nu ook begeleid naar een baan.

Voor werkgevers is ook de bijbehorende no-riskpolis van belang, omdat deze het (grotere) risico op uitval door ziekte wegneemt. Er zijn sinds november 2022 dertien kandidaten aangemeld voor de pilot, waarvan er zes geplaatst zijn bij een werkgever. ‘De aanmeldingen komen nu goed op gang. De aantallen zijn nog te klein om conclusies te trekken, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend’, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Het Werk- & Ontwikkelprogramma loopt nog door tot en met 2025. Dit jaar wil de gemeente nog eens 600 mensen extra helpen. Het complete voortgangsrapport is hier te lezen.

Bron: gemeente Groningen