De Banenafspraak is halverwege, hoe nu verder? Deze vraag bespreken we tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden. Dat doen we ook met Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. Ze trots op de prestaties van de Banenafspraak, gelooft in een brede kijk op welvaart en streeft naar een banenplan voor 200.000 banen.
“Als je kijkt naar de afspraak die er ligt: 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026, waarvan ondernemers er 100.000 zouden moeten invullen, dan liggen we gewoon heel goed op schema met circa 53.000 banen.”, stelt Thijssen. Dat geeft haar een trots gevoel. “Het is heel erg belangrijk voor de mensen die het betreft – om zo ook mee te kunnen doen aan samenleving. Tegelijkertijd laat het zien dat werkgevers echt willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.”
In hun visie op de komende jaren schetsen VNO-NCW en MKB Nederland een brede kijk op welvaart en spraken ze de wens uit om te komen tot een uitgebreid banenplan. “Welvaart is meer dan het bruto nationaal product alleen”, legt Thijssen uit. “Wij hebben een nieuwe visie neergelegd waarin we zeggen: “Het is ontzettend belangrijk dat iedereen in ons land mee kan doen en mee kan delen in de welvaart. Bij die nieuwe koers past de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking natuurlijk perfect. Dat is ook de reden dat we de Banenafspraak, die op zich ouder is dan de nieuwe koers, door willen trekken naar de 200.000 banen in de toekomst.”
Vereenvoudiging
Dat is volgens Thijssen nodig omdat er een grotere groep mensen nog aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staat. Dit terwijl er anderzijds krapte op de arbeidsmarkt heerst. “Het wordt ondernemers niet altijd makkelijk gemaakt om te doen wat goed is. Het is belangrijk dat het instrumentarium uit de Banenafspraak als loonkostensubsidie en begeleiding voor grotere groepen beschikbaar komt. Daarnaast mag de hele bureaucratie echt wat eenvoudiger. Daar maken we ons ook hard voor bij de politiek. Want ondernemers moeten nu vaak door 23 hoepeltjes springen om geschikte kandidaten te vinden en vervolgens de relevante regelingen aan te kunnen vragen.”
Thijssen roept werkgevers op om zich echt in te spannen voor inclusie. Ze noemt het een fantastische manier om te laten zien dat het bedrijfsleven zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. “De krapte op de arbeidsmarkt biedt daar ook kansen. Er is geen bedrijf in Nederland dat geen mensen te kort heeft. En het is fantastisch als je mensen een kans kunt bieden deel te nemen aan de samenleving.”
Luister ook naar het podcastinterview met Ingrid Thijsen: