David Golverdingen van Happi Tosti Breda was vorig jaar een van de winnaars van de eerste Dragon’s Den. Golverdingen won een startkapitaal om de eerste franchisenemer van de Happy Tosti keten te worden. Als jobcoach zag hij in de praktijk wat een baan in de horeca voor mensen met een beperking kan betekenen, waarna hij de stap nam om op een A-locatie in Breda zelf mensen kansen te bieden.
De Dragon’s Den is een wedstrijd voor sociaal betrokken ondernemers met een nieuw initiatief om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Vorig jaar werd de eerste editie georganiseerd en op 24 januari staat de tweede alweer gepland. Ideeën indienen kan tot 1 januari, via dit formulier.

Golverdingen heeft vanzelfsprekend goede herinneringen aan de eerste Dragon’s Den. “Het was wel grappig. De locatie was een verlaten industrieterrein, dus van buiten zag het er wat naargeestig uit. Maar binnen was het bloedserieus. Ik was ontzettend blij met de Den. Dit format biedt startende ondernemers, of ondernemers met een nieuw idee een heel podium. En gelukkig voor ons werd onze pitch gehonoreerd.”

Het prijzengeld werd door Golverdingen ingezet om zijn Happy Tosti vestiging op te kunnen starten. “Het is gewoon niet goedkoop om op te starten, dus ik was heel blij met het startkapitaal. Maar naast het geld, was het ook een enorme blijk van waardering en een stimulans om het plan echt door te zetten. Ik vond het wel vertrouwen geven dat ook zo’n jury het in mijn plan zag zitten.”

Dat was vorig jaar. Inmiddels hebben Golverdingen en Happy Tosti Breda een lastig eerste jaar achter de rug. Dat lag deels aan onvoorziene omstandigheden op horecavlak. Ook de problemen die meerdere inclusieve werkgevers tegenkomen, speelden Golverdingen parten. Het merendeel van de Happy Tosti-medewerkers (in Breda 10 mensen) heeft een arbeidsbeperking.

De loonwaardebepaling speelt dus een belangrijke rol in het totale kostenplaatje van het restaurant. “Die zijn in Breda enorm hoog vastgesteld. Als ik dat vergelijk met de loonwaardebepalingen bij andere vestigingen in andere steden, is dat echt onvergelijkbaar hoger. Dat maakt het lastig om banen te creëren voor deze doelgroep.”

Golverdingen heeft de moed nog niet opgegeven. De omzet in de laatste maanden van het jaar zag er redelijk stabiel uit. “Onze medewerkers doen het goed. De sfeer is goed en de klanten zijn tevreden. Zelfs zo tevreden dat we bij Tripadvisor bovenaan staan als het beste restaurant van de stad. Dat is natuurlijk een geweldig signaal. Het is jammer dat bureaucratische hoepels als willekeurige loonwaardebepalingen het zo moeilijk maken.”

Lees ook:

Emma Werk(t) en Happy Tosti Breda winnen startkapitaal bij Dragons Den

Happy Tosti opent eerste franchise in Breda