De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

De arbeidsmarkt kent barrières die het moeilijk maakt voor sommige groepen om toe te treden en blijvend te participeren. Om die barrières te slechten worden maatregelen ingezet en is er al veel kennis ontwikkeld om werkgevers, werkzoekenden en intermediairs daarbij te helpen. Over de kansen die platformwerk biedt voor mensen met kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is nog weinig bekend.

Bieden online platforms nieuwe mogelijkheden voor toekomstig werk? En wanneer is platformwerk geschikt voor mensen die het nu en post-corona lastig hebben of krijgen om aan het werk te geraken?

Om nieuwe ideeën hierover te verzamelen hebben het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid en NSvP een challenge opgezet. Gezocht worden ideeën over de vraag ‘hoe online arbeidsplatforms nieuwe en duurzame kansen op werk kunnen bieden voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt?’ Deelnemers aan de Challenge Inclusief Platformwerk komen in aanmerking voor een innovatiesubsidie oplopend tot maximaal 50.000 euro om het idee, de aanpak of de technologie in de praktijk te brengen.

Kijk hier voor meer informatie.