De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.
Antwoord
Op 30 juni organiseerden we een talkshow met de Tweede Kamerleden Daan de Kort (VVD) en Hilde Palland (CDA). Zoveel mogelijk vragen, die de kijkers ons stelden via de chat, hebben we in de discussie met de politici meegenomen, maar niet alle vragen konden even uitputtend worden behandeld.
Daarom hebben wij ze verzameld en per thema gebundeld. De komende weken beantwoorden arbeidsmarktexperts de belangrijkste vragen van de kijkers. Vandaag behandelen we de vragen over het Breed offensief, de wetsvoorstellen om inclusief werkgeven eenvoudiger te maken. Leendert Bos van Cedris en de Kennisalliantie Inclusie en Technologie, beantwoordt de vraag:
Hoe kunnen we het aantrekkelijk maken om technologie slim in te zetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen in hun werk?
Veel ondernemers zijn geïnteresseerd in nieuwe technologie die de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers vergroot. Denk aan inzet van AR (augmented reality), cobots en exoskeletten. Diezelfde technologie kan ook slim worden gebruikt om werk toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Met hulp van projectie en sensoren zetten zij complexe producten foutloos in elkaar. En zeker in deze tijd van tekort aan personeel en tegelijkertijd te veel mensen die nog langs de kant staan, kan technologie een geweldige rol spelen in de match tussen vraag en aanbod van arbeid.
De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT; initiatief van Cedris, SBCM en TNO) informeert en inspireert ondernemers met kansrijke voorbeelden en faciliteert Publiek Private Samenwerking in regio’s en sectoren via inclusieve technohubs. Zo is TINT Apeldoorn de eerste hub, waar partijen als VDL Weweler, IJssel Technologie, werkbedrijf Lucrato, Aventus ROC en Saxion Hogeschool samen de kansen op technologie en inclusie verkennen, in concrete projecten.
Inclusieve technologie staat in de startblokken en is veelbelovend. Het kenmerk van innovatie is echter dat vooraf niet zeker is of een nieuwe toepassing zal matchen met de behoeften van de medewerker en de vraag van de werkgever. Ondernemers met lef en sociale werkbedrijven lopen voorop. Echter, een investering vooraf, zonder zekerheid over een kloppende business case, staat snellere implementatie vaak nog in de weg.
Het is daarom cruciaal om met overheid en bedrijfsleven regelmatig om tafel te gaan over hoe en waar we kunnen versnellen met het oog op passend werk voor iedereen. Het experiment Generieke Werkgeversvoorziening en de pilots van het sociaal innovatiefonds zijn goede, eerste stappen. Naast het organiseren van faciliteiten die inspelen op de vragen van ondernemers, pleiten we ervoor om de mensen voor wie we het doen een belangrijke rol toe te delen. En last but not least pleiten we ervoor dat de Nederlandse regering meer middelen beschikbaar stelt om breder kennis te delen en bekendheid te geven aan de kansen en mogelijkheden van technologie op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt.
Meer informatie over de Kennisalliantie Inclusie en Technologie is te vinden op de website inclusievetechnologie.nl.
Een eerdere column op onze website ging ook al over het onderwerp technologie en inclusie. Ilse Hento van de Coalitie voor Technologie en Inclusie riep hierin werkgevers op om een voorstel in te dienen voor een pilot om technologie in te zetten, zodat mensen met een arbeidsbeperking beter in staat gesteld worden om te (blijven) werken. “Met deze pilots brengen we de werkvloer en de ontwikkelaars van de technologie dichter bij elkaar. Alleen door het te doen, kunnen we achterhalen hoe verschillende technologieën het beste toegepast kunnen worden om mensen te helpen en ondersteunen in hun werk.”
Lees de column: Technologie kan arbeidsmarkt inclusiever maken: uitdaging voor werkgevers.