Een lome zondagochtend in mei 2016. Terugkijkend op de werkweek schieten flarden van interviews door mijn hoofd. “Ik begrijp niet dat niet meer werkgevers werken met mensen met een beperking.” “Ik begon vanwege de financiële regeling, maar je voordeel als ondernemer zit in heel andere dingen zoals werksfeer en loyale werknemers.”
Als tekstschrijver zoek je altijd naar mooie uitspraken die je doel onderstrepen, maar bij de interviews voor Op naar de 100.000 banen hoef ik nooit te zoeken. Welke ondernemer ik ook spreek, ze zijn stuk voor stuk enthousiast. Uit zichzelf. Hoeveel verhalen heb ik nu gelezen en geschreven? Tientallen…en er zijn er meer. Honderden, duizenden? Mijn allitererende brein slaat op hol en een idee ontstaat: de Dag van de Duizend Voorbeelden…

Meer dan een formele afspraak uit Den Haag 
Inmiddels is het februari 2017. De gang wordt geblokkeerd door drie pallets cadeaus, we zijn bezig om meer dan 25 activiteiten te stroomlijnen en nog dagelijks melden zich nieuwe ondernemers die hun verhaal willen vertellen. Ietwat verdwaasd kijk ik om me heen. Dit had ik niet helemáál voorzien op die lome zondag. Kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking en hun talenten benutten blijkt helemaal niet meer een formele afspraak ooit gemaakt in Den Haag.

Mensen in het hele land hebben het in hun hart gesloten en doen het omdat ze erin geloven. Meedoen aan de Dag van de Duizend Voorbeelden is voor hen niet meer dan logisch, spontaan zijn tientallen bijeenkomsten en bezoeken opgezet. En talloze werkgevers vertellen graag welke voordelen werken met mensen met een beperking op bedrijfsniveau oplevert. Alles om te laten zien dat we samen op weg zijn naar een inclusieve arbeidsmarkt.

Eerlijke praktijkverhalen horen
Het resultaat? Dat u komende donderdag in elke regio van Nederland eerlijke praktijkverhalen kunt horen over de Banenafspraak. Zelf vind ik het allermooiste dat de Dag van de Duizend Voorbeelden geen doel op zich is, maar een begin. Honderden werkgevers die de Banenafspraak al kennen, geven het stokje door aan nieuwe ondernemers.

Zodat we ook de komende maanden weer nieuwe mooie verhalen kunnen laten horen over mensen met een beperking die eindelijk aan de slag kunnen. En met die verhalen weer duizenden nieuwe werkgevers kunnen inspireren. Nu ik er zo over nadenk…wat allitereert er eigenlijk mooi met tienduizenden…?

Mirjam de Graaf
communicatie Op naar de 100.000 banen