De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Ook kennisintensieve organisaties kunnen een bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Om maar wat voorbeelden te noemen, al vele banken, advocatenkantoren, adviesbureaus en verzekeringskantoren gingen u voor.

Bij kennisintensieve organisaties zijn er verschillende manieren om mensen met een arbeidsbeperking in te zetten. Natuurlijk, door middel van jobcarving kunnen functies geschikt worden gemaakt, maar er zijn ook nog veel hogeropgeleide mensen met een arbeidsbeperking die staan te springen om aan het werk te gaan.

Kandidatenverkenner

In de kandidatenverkenner staan potentiële werknemers die onder de banenafspraak vallen. Daarbij staan kenmerken vermeld zoals de maximale reisafstand, het opleidingsniveau, het aantal uur dat een kandidaat wil werken en in welke mate ze beschikbaar zijn voor werk.

Het WerkgeversServicepunt

Verder kunt u contact opnemen met een WerkgeversServicepunt (WSP). De adviseur van het WSP heeft diverse bestanden met kandidaten. Hier vindt u het overzicht van WSP’s in Nederland.

Vlootpartners

Ook zijn er bedrijven die graag met u samenwerken. Denk aan gecertificeerde uitzendbureaus, re-integratiebureaus en detacheringsbedrijven. Onze vlootpartners adviseren werkgevers over het geven van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking.

Hogescholen en Universiteiten

Een deel van de jongeren met een arbeidsbeperking vindt na het behalen van hun diploma geen baan. Omdat ze ook niet in een uitkeringssituatie terecht komen, verdwijnen ze uit het zicht van instanties en vaak ook de bemiddelaars. Door contact te leggen met opleidingen in uw buurt, is het mogelijk om jongeren met een arbeidsbeperking nog voor ze hun diploma behalen op te pakken en bijvoorbeeld via stages kennis te laten maken met uw bedrijf of organisatie.