De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.
Antwoord
Op 30 juni organiseerden we een talkshow met de Tweede Kamerleden Daan de Kort (VVD) en Hilde Palland (CDA). Zoveel mogelijk vragen, die de kijkers ons stelden via de chat, hebben we in de discussie met de politici meegenomen, maar niet alle vragen konden even uitputtend worden behandeld.
Daarom hebben wij ze verzameld en per thema gebundeld. De komende weken beantwoorden arbeidsmarktexperts de belangrijkste vragen van de kijkers. Vandaag behandelen we de vragen over inclusie in de Tweede Kamer. We vroegen Nico Blok, ombudsspits van Onbeperkt aan de Slag, om zich over de volgende vraag te buigen:
Hoeveel mensen met andere talenten werken er voor de Tweede Kamerfracties en hoe belangrijk is diversiteit in deze functies?
Naar aanleiding van een rondetafelgesprek over de Participatiewet met leden van de Tweede Kamer ondervroeg ik de partijen met twee of meer zetels in de Tweede Kamer over hun inclusieve gehalte. Slechts drie partijen, te weten PvdA, CDA en SP gaven aan medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst te hebben. Hiervan voldoen PvdA en CDA naar eigen zeggen aan de quotanormen uit de banenafspraak.
VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP hebben geen medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst of konden/wilden gegevens hierover niet aanleveren. De partijen PVV, DENK, 50PLUS en FVD reageerden niet of niet inhoudelijk.
Verreweg de meeste partijen lijken zelf dus achter te blijven bij het uitvoeren van de banenafspraak en het bieden van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking.
De Nederlandse politieke partijen geven dus niet het goede voorbeeld bij het inclusiever maken van de arbeidsmarkt. Dat is een gemis. Politieke partijen bepalen het beleid in het land, bijvoorbeeld de wetgeving rondom de banenafspraak en het Quotum. Met dit beleid worden werkgevers aangespoord om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Hier geldt wat mij betreft het adagium “practice what you preach”.
Reactie Aart van der Gaag, inspirator van de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’:
Meerdere onderzoeken wijzen uit dat inclusieve bedrijven en organisaties beter presteren. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit niet ook voor fracties in de Tweede Kamer zou gelden. Kijken we in den brede naar de overheid, dan zien we dat ze de afgelopen periode duidelijk aan een inhaalslag bezig zijn. Op verschillende manieren en plekken ontstaat daar steeds meer inclusie. De goede voorbeelden zijn er dus al.
Ik zou het de Tweede Kamerfracties gunnen dat ze zich ook bij deze inclusieve beweging aansluiten en meer kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking.