Op deze krappe arbeidsmarkt zijn 125.000 extra paar handen een onmisbare toevoeging. En ook al is de economie constant in beweging, er is op de werkvloer plek voor duizenden mensen met een arbeidsbeperking.
Een grote opgave waar persoonlijke ontwikkeling voor nodig is. Mensen moeten soms een flinke stap zetten naar ‘gewoon werk’ dat goed bij ze past. Met het STAP-budget wordt dat een stuk makkelijker.

We hebben met z’n allen afgesproken om voor 125.000 mensen met een arbeidsbeperking een baan te vinden bij de overheid of in het bedrijfsleven. Die banenafspraak is een uitdaging, zeker als je bedenkt dat de economie constant in beweging is. Vaardigheden van nu moeten ook morgen relevant zijn. Creativiteit, communicatieve vaardigheden en IT-skills zijn belangrijker dan ooit, ook voor mensen die eerst iets anders deden.

Daarom is goede om- en bijscholing belangrijk: zo leer je skills die én bij jou én bij de moderne arbeidsmarkt passen. Om die voor iedereen toegankelijk te houden gaat in 2022 het STAP-budget van start. Het STAP-budget is dé weg naar een inclusievere werkvloer: iedereen kan de subsidie aanvragen. Ook mensen met weinig geld en een afstand tot de arbeidsmarkt, die anders niet snel aan de bak komen.

Hoe werkt het STAP-budget?
Het idee is simpel: je krijgt van de overheid een vast bedrag van € 1.000,- om je opleiding, cursus of training te betalen. Het maakt niet uit of je werkt, onderneemt, werk zoekt of thuiszit, als je tussen de 18 en 67 bent kun je de subsidie zo aanvragen. Voor elk tijdvak van twee maanden is een vast budget te verdelen, en op is op. Vis je naast het net, dan kun je het later gewoon opnieuw proberen.

Aanvragen is eenvoudig, en de subsidie wordt direct aan de opleiding betaald. Je hoeft dus zelf niets voor te schieten. Bijna iedereen komt ervoor in aanmerking en je mag het STAP-budget voor alle arbeidsmarktgerichte trainingen en opleidingen inzetten.

Training die bij je past
Voor mensen met een arbeidsbeperking is die toegankelijkheid belangrijk. Als je bijvoorbeeld maar vier uur per dag kunt werken, dan moet je cursus daarop afgestemd zijn. En als je door een lichamelijke beperking je fysieke werk niet meer kunt doen, is omscholing naar iets digitaals misschien wel een uitkomst.

Uiteindelijk helpt het STAP-budget zo om de banenafspraak na te komen: het biedt mensen met een arbeidsbeperking nieuwe mogelijkheden om zich te ontplooien. Bovendien geeft het werkgevers de mogelijkheid om inclusiever te werven. Eén cursus kan het verschil maken tussen een teleurstelling en een geweldige match.


Evy Brans is Content Marketeer bij opleidingsinstituut Competence Factory. Op de website van Competence Factory staat een handig overzicht met alle relevante informatie over het STAP-budget.