‘Fris Kijken en Anders Denken’. Dat is het motto van het werkgeversevent in de IJmond regio dat vandaag, nadat het door corona twee keer is uitgesteld, eindelijk georganiseerd kan worden. Tijdens het evenement wordt ook de IJmond Werkt Award, voor de meest in het oog springende inclusieve werkgever, uitgereikt.
Het evenement wordt georganiseerd door het regionale WerkgeversServicepunt (WSP), een samenwerking van UWV, Participatiebedrijf Spaarne Werkt en IJmond Werkt! Dit WSP wil werkgevers ondersteunen bij het vinden van personeel en richt zich daarbij met name op mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.

“We hebben een situatie met enorme krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Diana Hermans, teamleider van WSP IJmond. “Die gaan we niet helemaal oplossen door anders naar vacatures te gaan kijken en de werving anders in te richten, maar het kan natuurlijk wel een deel van de oplossing zijn. Daartoe willen we werkgevers inspireren.”

Dat doet het WSP sowieso via haar normale werkzaamheden, maar gebeurt ook via het werkgeversevent. De 150 aanwezige werkgevers kunnen genieten van de filosofische toekomstvisie van keynote speaker Ruud Veltenaar. Ook kunnen ze zich laten inspireren door een presentatie over toekomstbestendig ondernemen. “Samen met WSP-collega Monique Beentjes wil ik werkgevers vertellen over Open Hiring, de inclusieve arbeidsanalyse en praktijkleren.”

Bereidheid
Want ‘Fris Kijken en Anders Denken’ gaat niet vanzelf, dat onderstreept Hermans meerdere keren in het gesprek. “Het gaat echt om de bereidheid om dingen een kans te geven. Neem Open Hiring, het concept waarbij vacatures zonder sollicitatiebrieven of -gesprekken worden vervuld. Veel werkgevers vinden dat spannend. Of neem de inclusieve arbeidsanalyse die we vanuit het WSP aanbieden. Daarbij gaan we samen met werkgevers kijken naar een andere opbouw van functies om zo duurzame nieuwe banen te creëren.”

Praktijkleren is naar de overtuiging van Hermans vooral van belang omdat veel talenten op de arbeidsmarkt zich minder makkelijk kunnen ontplooien zolang ze geen diploma’s hebben. “Praktijkleren biedt kandidaten de mogelijkheid om in de praktijk deelcertificaten op MBO-niveau te behalen. Werkgevers krijgen er trotse medewerkers vol zelfvertrouwen voor terug. Het is dus een ideale manier om sociale impact te realiseren.”

Award
De IJmond Werkt Award, voor werkgevers die inclusief in het oog springen, wordt ook uitgereikt tijdens het event. Hermans noemt de drie genomineerde bedrijven (Bourgondisch Lifestyle, Cycloon Post en Natural Cosmetics Holland) geweldige best practices. “Dit zijn werkgevers die meerdere doelgroepen een kans geven en ook bereid zijn als inclusieve ambassadeur op te treden.”

En dat laatste is volgens Hermans van eminent belang. Ze zou na afloop van het event tevreden zijn als ze merkt dat werkgevers zich hebben laten inspireren door de sprekers, de inclusieve werkgevers en hun werknemers, die op het podium hebben gestaan. “Als ik in het geroezemoes hoor dat andere werkgevers het ook een keer willen proberen. Dan hebben we een evenement gehad waarin niet alleen relevante informatie is uitgewisseld en inclusieve werkgevers in het zonnetje zijn gezet, maar ook een event waar de inclusieve beweging een klein beetje groter geworden is!”