‘Het kabinet zet stappen naar een inclusievere arbeidsmarkt waarin mensen met een arbeidsbeperking volop meedoen’, dat schrijft Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn toelichting op de begroting van SZW voor volgend jaar. De ingangsdatum van het wetsvoorstel Verbreding Banenafspraak – waarover de Tweede Kamer nog moet beslissen – wordt uitgesteld naar 1 januari 2027.

Van Hijum laat weten dat het kabinet het belangrijk vindt dat mensen met een beperking bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen. “Ook als zij hierbij een steuntje in de rug nodig hebben. Daarom verbeteren we de banenafspraak en bevorderen we beschut werk. Sociale ontwikkelbedrijven hebben een belangrijke rol. Daarom onderzoekt het kabinet hoe hun impact kan worden verbeterd. We zorgen samen met het Ministerie van OCW voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren. Ook wordt het voor mensen makkelijker gemaakt om te wisselen tussen uitkering, dagbesteding, beschut werk, banenafspraak en regulier werk.”

Eerder aangekondigd beleid
Het nieuwe kabinet kondigt aan op een aantal terreinen voort te gaan op de weg die de vorige minister heeft ingeslagen. Bijvoorbeeld met de aanpassingen aan de banenafspraak (met nu als nieuwe voorgenomen ingangsdatum 1 janauari 2027. Ook bevestigt het kabinet eerder aangekondigd beleid rond de hervorming van de participatiewet en het afschaffen van het Lage-inkomensvoordeel (LIV) vanaf 1 januari.

Vanaf die datum worden ook de voorwaarden voor het loonkostenvoordeel (LKV) herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer verruimt. Hierdoor zullen “meer werkgevers recht krijgen op het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer. Een jaar later wil het kabinet het LKV doelgroep banenafspraak vereenvoudigen. “De vereenvoudiging houdt ten eerste in dat werknemers voor dit loonkostenvoordeel geen doelgroepverklaring meer hoeven aan te vragen.

Daarnaast wordt het LKV doelgroep banenafspraak structureel gemaakt, waardoor het recht op dit loonkostenvoordeel blijft doorlopen zolang de dienstbetrekking voortduurt in plaats van de huidige 3 jaar. Ten slotte houdt de vereenvoudiging in dat de doelgroep van het LKV doelgroep banenafspraak gelijk wordt getrokken met de doelgroep banenafspraak.”

Banenafspraak
Ook schrijft de minister over de resultaten van de banenafspraak. Volgens Van Hijum zijn er meerdere redenen voor de achterblijvende realisatie. “Eén van die redenen is dat een deel van de werkgevers niet bekend is met de banenafspraak en de regelingen die er zijn voor werkgevers. Ook zien we dat werkgevers het systeem van de banenafspraak en quotumregeling en de bijbehorende financiële instrumenten als complex zien.”

Daarnaast constateert Van Hijum dat er minder mensen in dienst werden genomen tijdens de corona-jaren 2020 en 2021 en stelt hij vast: “Ook kan de beschikbaarheid van voldoende kandidaten uit de doelgroep banenafspraak een rol spelen.”

Ontwikkelagenda
In de strijd tegen discriminatie zal het kabinet een Nationaal Programma met meerjarenagenda opstellen met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Het ministerie van SZW wil gelijke kansen op de arbeidsmarkt stimuleren. “Samen met werkgeversorganisaties werken we aan de ontwikkelagenda ‘Voor een inclusieve arbeidsmarkt’.