Morgen mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In meer dan 200 gemeenten zijn stembureaus waar ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger.

Marian Geling

Dit is het resultaat van een campagne van stichting Prokkel. In deze column vertelt Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, over de werkzaamheden van haar stichting.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 doken her en der al ‘inclusieve stembureaus’ op en bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, zijn er dit jaar nog veel meer stembureaus bijgekomen. Inclusief betekent in dit geval niet alleen dat het stemlokaal toegankelijk is ingericht voor mensen met een beperking.

Het gaat ook om de bemensing van het stembureau. Zo zit daar een aantal uren een ‘prokkelduo’: iemand met een licht verstandelijke beperking, vergezeld door een maatje zonder beperking.

Op de site van Stichting Prokkel schrijft Geling blij te zijn met de toename van de inclusieve stembureaus. “Voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is dit heel belangrijk. Niet alleen worden ze zo meer betrokken bij dit democratische proces, ook zorgt het voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.”

Meer informatie over de inclusieve stembureaus is hier te vinden>>

De vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking kunnen verschillende werkzaamheden doen, schrijft Stichting Prokkel. “Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze dit – indien nodig – in nauw overleg met een andere vrijwilliger doen. Sommigen doen het helemaal zelfstandig. Een lichtere variant is het welkomstteam.”

Net als de andere stembureauleden zijn ook de vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking geslaagd voor de toelatingstoets die voorafgaand aan de werkzaamheden is gedaan. Als voorbereiding op de toets en de praktijk gaf stichting Prokkel online lessen met ervaringsdeskundige Lieke  en hebben er praktijkdagen in vijf provinciehuizen plaatsgevonden. Ook deze dagen zijn gegeven door ervaringsdeskundigen met aanwezigheid van een gedeputeerde of commissaris van de Koning. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is.”

Bron: stichting Prokkel