n elke Nederlandse gemeente bij de gemeenteraadsverkiezingen op minimaal één stembureau een duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking. Dat is een breed gedeelde wens.
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar doken her en der al ‘inclusieve stembureaus’ op. Inclusief wil in dit geval niet alleen zeggen dat het stemlokaal zodanig is ingericht dat mensen met een beperking helemaal zelfstandig kunnen stemmen. Het gaat ook om de bemensing van het stembureau. Zo zit daar een aantal uren een ‘prokkelduo’: iemand met een licht verstandelijke beperking, vergezeld door een maatje zonder beperking.

Prokkel?
Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, legt uit wat de term ‘prokkel’ inhoudt. ‘Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. In dit geval gaan ze samen een dag of dagdeel meehelpen in een stembureau.’ Dit is belangrijk, volgens Geling, om te zorgen dat ook mensen met een verstandelijke beperking betrokken worden bij het democratische proces. ‘Zij zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving.’ Een inclusief stembureau dus.

‘Fantastische ervaring’
Arthur was vorig jaar vrijwilliger op een stembureau bij Amerpoort. Hoe hij het vond? Een ‘fantastische eer en een fantastische ervaring’. In dit filmpje vertelt hij waarom en wat hij allemaal mocht doen.

Eind december hadden al 90 gemeenten positief gereageerd op de oproep om tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart minstens één duo bestaande uit een persoon zonder én met (licht) verstandelijke beperking als vrijwilliger in het stemlokaal te hebben. Aan alle 345 gemeenten is gevraagd of ze hiervoor open staan.

De campagne is een initiatief van Stichting Prokkel in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en meer dan twintig zorgaanbieders.