De van oorsprong Amerikaanse benchmark Disability Equality Index helpt organisaties concrete stappen te zetten om meer mensen met een beperking aan te trekken en te behouden. Dit model wordt nu ook opengesteld voor organisaties die elders gevestigd zijn, waaronder Europa. Dit onder de naam Global Disability Equality Index.

Dorothy Garcia (Senior Manager Global Disability Equality Index)

Dorothy Garcia is de Senior Manager van deze Global Disability Equality Index. Ze vertelt dat de Disability Equality Index (DEI) een initiatief is van twee verenigingen van mensen met een beperking (Disability:IN en de AAPD). Doel van de non-profit organisatie is een zo objectief mogelijke maatstaf voor inclusie vastleggen.

Vragenlijst
Dat gebeurt door middel van een vierentwintig pagina’s tellende vragenlijst, die organisaties zelf invullen. De vragen worden verdeeld over de categorieën: cultuur en leiderschap, (digitale) toegankelijkheid, ondersteuning, openbaar engagement en inclusieve keten. “Na beantwoording heb je een soort nulmeting,” legt Garcia uit. “Denk daarbij aan vragen als is inclusie van mensen met een beperking onderdeel van het bedrijfsbeleid, is dit transparant en bijvoorbeeld terug te vinden op je website? Maar we kijken ook of er ambassadeurs zijn aangesteld. Een andere vraag is hoe de ondersteuning van mensen met een beperking is geregeld, is dat structureel ingebed of gebeurt dat meer hapsnap.”

Adviesgesprek
Na deze nulmeting volgt een adviesgesprek met de experts van DEI. Zij helpen de organisaties om de uitdagingen en problemen die uit de vragenlijst naar voren komen aan te pakken. “Wij maken een analyse van de organisatie en stellen vast wat er beter kan. Bijvoorbeeld, er wordt duidelijk dat er niemand met een beperking in de top van de organisatie zit. Dat betekent dat het geluid vanuit de doelgroep niet goed gehoord kan worden. Wij adviseren over manieren om dat op te lossen.”

Scores openbaar
De vragenlijst leidt ook een tot een score op een schaal van nul tot honderd. De DEI publiceert jaarlijks een lijst met de best scorende organisaties, namelijk die met meer dan tachtig punten. “Dat leidt tot enorm veel positieve publiciteit voor de bedrijven die het goed doen. Dat is ook de manier waarop wij dit willen benaderen. De score van bedrijven waar nog veel verbetering mogelijk is, publiceren we niet. Het leidt wel tot een gezonde competitie tussen organisaties. Microsoft is een mooi voorbeeld. Zij begonnen in 2016 en zijn nu een van de leaders op dit vlak.”

Globaal
En nu wordt de DEI dus ook opengesteld voor bedrijven en instellingen buiten de VS. “We willen relevant zijn”, zegt Garcia. “Veel bedrijven die in Amerika actief zijn willen ook hun inclusieve inspanningen in andere vestigen meetbaar maken. En we denken ook dat er in veel landen nog behoefte bestaat aan manieren om inclusie inzichtelijker te maken. Dat geldt in Europa misschien minder. Maar voor Europese bedrijven is het voordeel dat de Global DEI een duidelijke internationale standaard op inclusievlak neerlegt.”

Pilot
Volgens Garcia is de Amerikaanse vragenlijst niet zomaar gekopieerd. De internationale vragenlijst is korter en bevat bijvoorbeeld geen vragen over wettelijke quota of bijzondere inspanningsverplichtingen, die per land verschillend kunnen zijn. “Hij is korter, maar biedt net zo’n helder overzicht. Nog een belangrijk verschil met de Amerikaanse DEI is trouwens dat de scores in het begin nog niet gepubliceerd worden. Dat doen we omdat het een pilot betreft. We gebruiken deze pilot bijvoorbeeld ook nog om de vragenlijst te fine tunen en te kijken en samen met deelnemende organisaties te kijken of er nog andere verbetering nodig zijn, zoals het beschikbaar stellen in verschillende talen.”

Inclusion works
Garcia is ervan overtuigd dat meer openheid over inclusie en de manieren waarop organisaties inclusiever willen worden, zullen leiden tot meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. “We willen dat het normaal wordt. Inclusion works, dat weet iedereen die zich met de materie bezig houdt. Het is goed voor de organisaties, goed voor de maatschappij in zijn geheel en goed voor de mensen die via het werk een kans krijgen om zich te verwezenlijken en een plek te vinden in de samenleving. Voor ons is het spannend en interessant om te kijken of we met de Global Disability Equality Index in meer landen kunnen bijdragen aan inclusie, want een benchmark als de onze is kan een heel nuttig hulpmiddel zijn.”

Zie de website van de Global Disability Equality Index voor meer informatie