“Objectief werven en selecteren is meer dan een manier om medewerkers te vinden. Het is een manier om zonder vooroordelen naar de wereld te kijken. Dat klinkt misschien overweldigend, maar dat valt wel mee. Het begint met kleine stapjes.”
Aan het woord is Johan Weishaupt. Dat is een man met een missie. En die luidt: een inclusieve samenleving. En waarom? Omdat de mensen daar recht op hebben en de wereld daar beter van wordt.

“Er zijn twee redenen waarom eigenlijk iedereen inclusie zou moeten willen nastreven: het gaat om het bieden van gelijke kansen aan iedereen, zonder discriminatie en vooroordelen. Daarnaast maakt de arbeidsmarktkrapte ook dat iedereen gewoon nodig is.”
Maar dan is natuurlijk de hamvraag, hoe brengen we die inclusieve samenleving dichterbij? En Johans antwoord is: inclusief onderwijs en met name objectief werven en selecteren.
Namens de gemeente Groningen coördineert Weishaupt als Adviseur Inclusie en Diversiteit het stedelijk netwerk diversiteit waarbij meer dan 100 organisaties zijn aangesloten. Dit netwerk zet zich ervoor in om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen, bijvoorbeeld via meerdere themabijeenkomsten per jaar. “Ik ben heel positief over de inzet van de gemeente Groningen rond inclusie. Hierbij is gekozen voor een brede aanpak. We denken niet in doelgroepen, maar proberen juist hokjes te doorbreken.”
Objectief werven en selecteren
En een van de onderwerpen waarover Weishaupt in Groningen adviseert is Objectief werven en selecteren. Deze door kennisinstelling Movisie bijzonder uitgebreid omschreven methode komt er in de kern op neer dat functies worden ontleed in competenties. Die competenties dienen te worden omschreven in concreet gedrag. Aan de competenties wordt een score gegeven. Dat maakt het wervingsproces transparant en inzichtelijk.
Sollicitatie via een formulier in plaats van sollicitatiebrief zorgt er vervolgens voor dat de focus op de competenties van de kandidaat ligt en de mate waarin die bij de functie passen. Het sollicitatiegesprek krijgt de vorm van een gestructureerd interview, zodat de competenties van alle kandidaten goed kan worden vergeleken. De keuze wordt vervolgens, aldus Movisie, niet gemaakt op basis van een klik op persoonlijk niveau, maar volgens de competentie-score.
Weishaupt is een warm pleitbezorger van deze aanpak. “Het is maar al te menselijk om in hokjes te denken. Om bij het werven van nieuwe medewerkers uit te gaan van ‘dat wat we al kennen’. Objectief werven en selecteren confronteert je met je eigen hokjes. Je moet je in die zin ook kwetsbaar op willen stellen en het lef hebben om fouten te maken. Maar dan kan het iets heel waardevols opleveren. Nu zitten er grote groepen mensen thuis, die dolgraag zouden willen werken. Dat onbenutte talent bereiken we niet als we altijd maar op dezelfde voet doorgaan.”
Als voorbeeld wijst Weishaupt op de arbeidstekorten in de zorg. “Die wordt echt nijpend. Tegelijkertijd wordt er binnen die sector vaak nog op de traditionele manier gezocht en wordt bijvoorbeeld verwacht dat mensen alle diensten kunnen draaien. De oude manier is niet meer realistisch. Dat dwingt tot creativiteit en ta-da: daar komt inclusie om de hoek kijken. Door inclusie te omarmen, maken we de arbeidsmarkt voor de toekomst.”
Bubbel
Naast objectief werven en selecteren zijn daar volgens Weishaupt veel meer ontmoetingen voor nodig tussen mensen uit allerlei soorten groepen. “We zitten allemaal in onze bubbel. Daar moeten we uit. Denk aan de voordelen die het op kan leveren als mensen met en zonder beperking elkaar veel vaker tegen zouden komen, zeker ook al op school. Volgens mij zouden we elkaar dan veel meer zien als mensen en dat helpt om samen vooruit te komen.”
En dat we het samen zullen moeten doen, staat voor Weishaupt als een paal boven water. “Ik verwacht in het huidige politieke klimaat niet dat er snel wetten aan zullen komen, die echt zullen helpen. Het zal uit de samenleving, vanuit ons, zelf moeten komen. Mooie woorden hoorden we genoeg. Het is tijd die te koppelen aan daden.”
Bedrijven die streven naar inclusie, adviseert Weishaupt daarom om te beginnen met kleine stapjes. “Analyseer die competenties eens die bij functies horen en verzamel gelijkgestemde organisaties om je heen. Dan hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. En vooral: onthoud dat je het niet voor de doelgroep doet. Inclusie levert ons allemaal iets op.”