Acht paar ogen kijken verwachtingsvol en gespannen naar Arie Boomsma. Hoe ‘impossible’ gaat hun missie worden? MEE NL heeft samen met Philadelphia bijgedragen aan het programma Kitchen Impossible op Net5.
Daarin worden acht jonge mensen met elk een vorm van een beperking geschoold om hun droombaan te realiseren. En die ligt voor deze jongeren in de horeca. In zes afleveringen laten we zien dat dat ook voor hen binnen hun bereik ligt. En dat zij werkgevers ook veel te bieden hebben, mits ze de juiste ondersteuning krijgen. Meedoen mogelijk maken, dat is wat we willen.
Als MEE zien wij dagelijks hoe mensen door een vorm van ondersteuning weer durven geloven in hun eigen kunnen. Wij zeggen wel eens dat het probleem niet is dat er mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar dat de arbeidsmarkt een afstand heeft tot mensen met een beperking. Beide is even waar.
Kleine aanpassingen werken
Danielle uit Kitchen Impossible heeft osteoperose, is heel klein en heeft daardoor een opstapje nodig om te werken. Of Sumeia met het syndroom van Gilles de la Tourette moet vanwege haar spasme een speciale handschoenen dragen om te voorkomen dat ze zich snijdt. Als die aanpassingen zijn gedaan blijken zij prima sous-chefs te zijn.
Werkgevers voelen vaak ook schroom. Zij zijn hun bedrijf begonnen vanwege een product of dienst waar zij in geloven. Zij willen best mensen met een beperking een plek bieden in hun bedrijf, maar heb vaak geen idee hoe ze dat moeten aanpakken en willen er ook niet teveel ‘gedoe’ van hebben. Iemand met een verstandelijke beperking kan flink uit het veld geslagen zijn als zijn cavia overlijdt. Wat moet je daar als werkgever mee?
Werkgevers ontzorgen
Als wij met deze werkgevers in gesprek komen is onze ervaring dat je hen op deze punten die vaak buiten de werkvloer liggen ontzorgt. En als MEE is dat al 60 jaar onze tweede natuur, deze werknemers juist een duurzame waarde toevoegen aan het bedrijf. Een beperking heb je immers niet alleen op de werkvloer en speelt ook op andere levensgebieden, maar beïnvloedt de focus op werk wel. Duurzame inzetbaarheid vraagt daar ook oog voor.
Dat dit niet altijd vanzelf gaat laat Kitchen Impossible ook zien. Af en toe, ook achter de schermen slaat Robert Kranenborg, de chef-kok zijn ogen ten hemel. Spreekt hij een hartig woordje met Patrick met het syndroom van Down die even niet meer wil: ‘Als je echt die baan wil, moet je er ook wat van maken.’ En dan zien we in de volgende aflevering hoe Patrick zijn rol heeft gevonden als hij achter de koffiemachine staat als een ware barista. Het allermooiste moment voor mij is echter als Robert na de laatste opname aan mij bekent: ‘Voor mij hebben ze geen beperking meer’. Dat is waar we in geloven: de mens is niet zijn beperking. Meedoen mogelijk maken, zo impossible is dat niet!
Mirjam Sterk, directeur MEE NL