Door de Participatiewet zijn relatief meer jonggehandicapten van 18 jaar aan het werk dan voorheen onder de Wajong. Dit blijkt uit onderzoek van SEO, Panteia en de VU Amsterdam, gefinancierd door Instituut Gak.
Vanaf 2015 is de Wajong niet langer toegankelijk voor jonggehandicapten die 18 jaar worden en arbeidsvermogen hebben. Zij vallen onder de Participatiewet; wat hen recht geeft op bijstand en hulp van de gemeente bij het vinden van werk. Jonggehandicapten zonder arbeidsvermogen kunnen vanaf 2015 wel nog instromen in de Wajong.

Het onderzoek ‘Jonggehandicapten onder de Participatiewet’ (2018) – uitgevoerd door SEO, Panteia en de VU Amsterdam, en gefinancierd door Instituut Gak – beschrijft welke gevolgen de Participatiewet heeft voor 18-jarige jonggehandicapten die in 2015 bij ongewijzigd beleid in de Wajong zouden zijn gestroomd.

Uit het onderzoek blijkt dat relatief meer jonggehandicapten van 18 jaar aan het werk zijn dan voorheen onder de Wajong. Ook kiezen jongeren vaker voor een vervolgopleiding (mbo) en komen zij minder vaak in aanraking met justitie.

De belangrijkste oorzaak van de stijgingen die gezien worden bij de aantallen jonggehandicapten die werken of een opleiding volgen, ligt volgens de onderzoekers in het feit dat de bijstandsuitkering vanuit de Participatiewet lager is dan de Wajong-uitkering die jonggehandicapten voor 2015 konden ontvangen.

Lees meer over het onderzoek Jonggehandicapten onder de Participatiewet.