De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.
Antwoord
Ja. Het is mogelijk een eenmalige vergoeding uit te delen aan werknemers met een Wajong-uitkering. Belangrijk daarbij is ervoor te zorgen dat het bedrag niet wordt verrekend met de uitkering. Dit kan via de Werkkostenregeling (WKR).
Via deze regeling kunt u als werkgever een vergoeding aan uw werknemer geven zonder daarover loonbelasting te betalen. Het is toegestaan een percentage van het fiscale loon te besteden aan eenmalige vergoedingen. De zogeheten vrije ruimte. Een netto vergoeding via de vrije ruimte wordt door het UWV bij de berekening van een uitkering niet meegenomen. Zodat de vergoeding niet wordt verrekend met de uitkering.
Dit is van belang omdat de hoogte van de Wajong-uitkering afhangt van de inkomsten uit werk. Verdient iemand meer, dan gaat de aanvullende uitkering automatisch naar beneden. Een eenmalige vergoeding van de werkgever wordt ook als inkomsten uit werk gezien. Via de WKR, en door de vergoeding in uw administratie niet als loon van de werknemer vast te leggen, maar als eindheffingsloon.