Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden zijn door het hele land activiteiten georganiseerd om de successen van de Banenafspraak te vieren, contacten tussen werkzoekenden en werkgevers tot stand te brengen en om werkgevers te inspireren ook kansen te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking.

Zo ook in: Zuid-Kennemerland en IJmond

WSP Zuid-Kennemerland en IJmond koos er dit jaar voor om tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden een, speciaal op de doelgroep Banenafspraak gerichte kandidatenkrant uit te brengen. Dertien werkzoekenden werden door middel van interviews geportretteerd en stelden zich voor aan potentiële werkgevers. In de krant stonden ook inspirerende voorbeelden van inclusief werkgeversschap en informatie over wet- en regelgeving. De krant werd via de eigen kanalen van het WSP en via partners als regionale en lokale werkgeversverenigingen verspreid.

“Het was een groot succes”,  zegt Dennis de Hoop. Senior werkgeversadviseur bij het WSP. “Twee mensen zijn inmiddels al gestart met hun nieuwe baan en in totaal zijn er eenentwintig aanvragen binnengekomen van werkgevers die in gesprek wilden met deze kandidaten. Dus we hebben goede hoop dat er op korte termijn nog meer matches tot stand komen. De gesprekken lopen in elk geval.”

WSP Zuid-Kennemerland en IJmond brengt een aantal keer per jaar een speciale kandidatenkrant uit. Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden werd er bewust voor gekozen voor werkzoekenden uit de doelgroep Banenafspraak. “Het goede aan zo’n evenementenmaand is dat het onderwerp weer onder de aandacht komt. Het laat ook zien dat er echt een landelijke beweging is ontstaan. Iedereen wordt weer even wakker geschud. Natuurlijk hadden we liever een evenement georganiseerd waarbij werkzoekenden en werkgevers elkaar in de ogen konden kijken, maar dat was gezien de omstandigheden niet mogelijk. En de kandidatenkrant is gelukkig een volwaardig alternatief gebleken.”

De Hoop en zijn collega’s zetten zich ook na de Maand van de 1000 Voorbeelden in om mensen met een beperking en werkgevers tot elkaar te brengen. “Wat erg goed werkt is persoonlijk contact. We zoeken zoveel mogelijk het gesprek met werkzoekenden om hun wensen en talenten in kaart te brengen.” Vervolgens treedt WSP Zuid-Kennemerland en IJmond in contact met potentiële werkgevers, ook als die misschien geen concrete vacatures open hebben staan. “Dat werkt eigenlijk heel goed. Wij zeggen ook altijd tegen werkgevers: denk minder vanuit vacatures, maar probeer te kijken wat een kandidaat voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen. Door flexibeler te kijken zijn al hele mooie matches ontstaan.”

Dat geldt ook voor een ander project waar dit WSP momenteel aan werkt. Samen met gemeente, UWV en GGZ-instellingen is er een model ontwikkeld waarbij mensen met psychische kwetsbaarheden eigenlijk via werk geholpen wordt structuur in hun leven te krijgen en hun problemen te overwinnen. “De doelgroep Banenafspraak is natuurlijk veel breder dan deze specifieke groep, maar deze gerichte aanpak laat wel zien dat het met de juiste begeleiding en de inzet van de juiste tools mogelijk is om mensen aan het werk te helpen en werkgevers te helpen om medewerkers te vinden die hun bedrijf versterken. Kortom, er is niet een methode die werkt, maar met persoonlijk contact als uitgangspunt en met werkgevers die open staan voor de doelgroep Banenafspraak is er heel veel mogelijk.”