Bij Novon Schoonmaak uit Zwolle werken tientallen mensen met een arbeidsbeperking. Eigenaar Jacco Vonhof: “Wij kijken niet naar wat mensen níet Jacco Vonhofkunnen of in welk hokje ze passen. We kijken met welk talent ze iets kunnen toevoegen aan ons team.” Bij Novon zijn al meer dan vijftien jaar mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. “We zijn puur om economische redenen begonnen. Begin deze eeuw was de arbeidsmarkt op zijn hoogtepunt en was er geen personeel te krijgen. Dan ga je automatisch kijken naar andere groepen, bijvoorbeeld  bij sociale werkbedrijven.” Daardoor is het bieden van kansen aan mensen met een beperking voor Vonhof een way of life geworden. “Kijk, iedereen is ergens goed in. Ik heb het geluk gehad dat ik heb kunnen ontdekken wat dat voor mij was, en dat gun ik anderen ook. Want hun talent is ook de kracht voor mijn bedrijf. Iemand met ADHD die zoveel energie heeft dat ie graag achter elkaar vier verdiepingen stofzuigt, neemt zijn collega’s werk uit handen wat ze saai en zwaar vinden. En soms is de toegevoegde waarde juist het feit dat ze kwetsbaar zijn. Teams worden beter, leuker en meer betrokken als ze zich moeten bekommeren om elkaar.”
Beter bedrijf
In de loop der jaren heeft Vonhof ook wel enkele mismatches meegemaakt. “In de groep mensen met een beperking zitten er ook tussen die zich vergissen in welk werk ze leuk vinden, die lui zijn, die niet in het team passen. Net als in elke groep voorkomt. Dat er een match is op inhoud betekent niet altijd dat iemand ook bij het goede bedrijf is. Natuurlijk heb je tijd en geduld nodig. Maar als het niet werkt moet je eerlijk zijn en stoppen. Voor mij is die ene teleurstelling geen graadmeter om ergens wel of niet mee door te gaan.” Als het wel werkt, levert het namelijk veel op. “Iedere werknemer voegt productiewaarde toe, en waar dat minder dan 100% is krijg je dat vergoed via loonkostensubsidie. Ook merk ik dat je hele bedrijf er beter van wordt. Ziekteverzuim bijvoorbeeld. Het doorzettingsvermogen van werknemers met een beperking is hoog. Onze medewerkers denken wel drie keer na voor ze zich ziek melden met een beetje zere knie als ze zien dat hun spastische collega iedere dag op zijn handfiets naar zijn werk komt.”

Draait om vertrouwen
Vonhof vertelt andere werkgevers graag over het werken met mensen met een beperking. “Ondernemers hebben geen zin in gedoe, ik wil laten zien dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn.” Lees verder over de ervaringen van Jacco Vonhof.