Stichting Gehandicaptenzorg Limburg is er voor mensen met een zware lichamelijke handicap en mensen met hersenletsel. Door de jaren heen is steeds meer de nadruk komen te liggen op die laatste doelgroep.
“Met hersenletsel komen cognitieve problemen om de hoek kijken en dan is zelf wonen, werken, leven moeilijker”, vertelt Rob Bulles, SGL regiomanager Parkstad. “Vaak hebben onze cliënten geen kansen op de arbeidsmarkt. Zelfs de sociale werkplaats is voor 90% niet haalbaar.”
Op zoek naar samenwerking
SGL zoekt veelal de samenwerking met sociale werkvoorzieningen. De schoonmaak van de algemene ruimtes wordt door de sociale werkplaats gedaan. Bulles: “Soms met hulp van onze eigen mensen. Elk jaar stellen we een aantal leerlingplekken open. Vanuit de sociale werkplaats kom je hier op een werkervaringsplek, 3 tot 6 maanden. Vaak betekent dat in praktijk gewoon wennen aan om 9 uur op het werk komen. Een stap verder gaan we een detachering aan met de sociale werkplaats. We hebben bijvoorbeeld een klusjesman in Schaesberg. Hij werkt al sinds jaar en dag bij ons en doet alles voor ons. Als je mensen met een arbeidsbeperking een kans geeft, is de betrokkenheid voor het werk heel groot. Ook voor het lief en leed voor onze cliënten.”