Aart van der Gaag, inspirator en boegbeeld van de projecten ‘Op naar de 100.000 & 25.000 banen’ gaf, samen met Cedris-voorzitter Job Cohen vanmorgen, met twee kanonschoten het startschot voor de Maand van de 1000 Voorbeelden.
De Maand van de 1000 Voorbeelden begon met een in alle opzichten knallende bijeenkomst op de Bataviawerf in Lelystad. Te gast bij Concern voor Werk in Lelystad – en met het schip de Batavia als schitterende coulisse – verwelkomde Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!, de volle zaal met inclusieve werkgevers.

In haar welkomstwoord maakte ze duidelijk waarom er voor de vijfde keer een evenement van de 1000 Voorbeelden wordt georganiseerd: om inclusieve werkgevers te bedanken en andere werkgevers te inspireren hun voorbeeld te volgen. Hierna volgde een korte uitleg van Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk over de relatie tussen de Bataviawerf en de arbeidsmarkt: het schip de Batavia is een replica van een VOC-schip en is ooit opgebouwd als project voor jongeren die wat extra ondersteuning nodig hadden.

Aart van der Gaag nam in zijn toespraak de resultaten van de Banenafspraak onder de loep. Hij bedankte de (overheids)werkgevers die kansen bieden aan mensen met een beperking en toonde zich vol vertrouwen dat de doelstellingen van de Banenafspraak uiteindelijk gehaald kunnen worden. Want, zo zei hij: “De inclusieve beweging is echt op gang. Bedrijven laten al jaren mooie cijfers zien. Ik vind ook echt dat de overheidspartijen nu op stoom zijn.”

Oproep
Ook wierp hij de vraag op waarom politiek Den Haag nog aarzelt met het doorvoeren van vereenvoudigingen van regelgeving en verbeteren van dienstverlening rond inclusie. Dat vormde een vanzelfsprekend bruggetje naar de presentatie van het statement ‘Bestrijd de krapte op de arbeidsmarkt, investeer in inclusie’. De drie afzenders van deze oproep aan het nieuwe kabinet, naast Aart van der Gaag ook Job Cohen van Cedris en Steven Hubeek van De Normaalste Zaak, beklommen het podium om het statement te presenteren.

De oproep aan het nieuwe kabinet vraagt om investeringen in dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. Cohen benadrukte desgevraagd het belang van een publieke infrastructuur. “Die kan helpen bij het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt. Er liggen namelijk grote kansen voor de mensen die nu nog langs de kant staan en ook voor organisaties, die nu geen medewerkers kunnen vinden. Het is een verlies aan menselijk kapitaal. Van Steven Hubeek stamt de stelling dat baankansen verloren gaan omdat de capaciteiten van werkzoekenden niet goed in beeld zijn. “Dat gebeurt echt elke dag. En dat niet alleen in kraptesectoren.”

Als de politiek de aanbevelingen uit het statement zou overnemen, wat zou er dan volgens Aart van der Gaag gebeuren? “Dan kunnen we nog weer een versnelling inzetten. Het gaat allereerst om versimpelingen waar eigenlijk iedereen voor is. Laten we het nu gewoon doen. Net zoals werkgevers inclusie gewoon doen!

Na de speciaal gecomponeerde liederen, geïnspireerd op interviews met inclusieve werkgevers, van singer/songwriter Annemarie de Bie en de presentatie van het programma van de komende weken, was het tijd voor de kanonschoten. En daarmee het startschot van de Maand van de 1000 Voorbeelden.