De banenafspraak is halverwege. Inclusieve werkgevers lieten ook dit jaar zien dat ze het ingeslagen pad niet verlaten. Maar het Breed offensief ligt stil en we wachten op een nieuw kabinet met nieuwe plannen. Dus kom op, kabinet in wording! Vernieuw de afspraak en zorg zo voor nieuwe kansen voor een bredere groep mensen.
De banenafspraak-cijfers over 2020 zijn onlangs verschenen. Het bedrijfsleven ligt zo’n 4.000 plaatsingen voor op het target. De overheid blijft nog achter, maar heeft wel sinds jaren weer de jaardoelstelling gehaald. Waarvoor hulde!
Dit na een coronajaar dat ons schrik inboezemde. Alles bij elkaar genomen is het meegevallen. Brede ondersteuningsmaatregelen golden ook voor deze banen en er kwam een extra steunprogramma. De overheid had als werkgever minder last van budgettaire problemen. Maar: catering, horeca en schoonmaak kregen enorme dreunen. Toevallig wel sectoren waar veel mensen uit deze doelgroep werken. Bij de overheid werd op afstand gewerkt, niet voordelig voor bijvoorbeeld toetsenbordreinigers. Scholen, musea etc. gingen ook dicht. Dus nee, het viel voor geen sector of organisatie mee.
Toch kwamen we heel veel optimisme tegen. Inclusieve organisaties verlaten ook bij tegenslag het pad niet. Dat doen ze uit maatschappelijke overwegingen, maar ook (of misschien vooral) omdat het je organisatie veel oplevert: betere werksfeer, lager ziekteverzuim en zelfs betere prestaties!
Is het alleen blijdschap en optimisme dat bij mij nu speelt? Nee. Er zijn ook zorgen. Het eerste half jaar van 2021 was niet bepaald coronavrij. Het tweede halfjaar is onzeker. En daarnaast liet de politiek ons in de steek.
Het Breed offensief – gelanceerd door Tamara van Ark – bleef steken in de agenda van de Tweede Kamer. Na de val van het kabinet is het voorstel zelfs controversieel verklaard. Daarmee liet de politiek zien de praktijk van de bedrijven en organisaties niet te begrijpen en te onderkennen. Waren, uitzonderlingen daargelaten, eigen partijbelangen belangrijker dan concrete oplossingen voor reële problemen?
We wachten nog steeds op een doorbraak.
We wachten ook op een nieuw kabinet met nieuwe plannen.
De banenafspraak heeft zich bewezen: een afspraak vanaf de werkvloer werkt. Als we 66.000 banen in 6 jaar kunnen realiseren voor een zware doelgroep, kunnen we met z’n allen ook meer aan. Zeker als we de doelgroep verbreden, de regelingen veel eenvoudiger maken en de bestanden transparant.
Dus kom op, kabinet in wording! Vernieuw deze afspraak, met behoud voor de extra aandacht van de huidige groep. Volg onze aanbevelingen. VNO-NCW ging u al voor met haar standpunt voor 200.000 banen te willen gaan. Laat de overheid als werkgever ook weer een duit in de zak doen en er kan weer nieuw vuur komen, nieuw elan en nieuwe kansen voor mensen die daar behoefte aan hebben.
Denk aan mensen die lang in de bijstand zitten, statushouders, de WGA-populatie en mensen met een arbeidsbeperking tellen volgens de definitie van VN dan ook mee.
En zullen we de termijn dan op 7 jaar stellen ? Dat cijfer kennen we allemaal als de juiste maat voor een cyclus: zeven jaar een brede banenafspraak, dan hebben we in 2028 (inclusief de nu behaalde resultaten) 250.000 extra mensen aan het werk.
_________
Aart van der Gaag, een leven lang werkzaam (publiek en privaat) op de arbeidsmarkt. Boegbeeld VNO/MKB/LTO, inzet 100.000 arbeidsbeperkten, inspirator overheid voor de 25.000 banen.
.