Werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt loont. Dat is de ervaring van veel werkgevers. En ook de nieuwe werknemers varen er wel bij. Hieronder vertellen vijf werkgevers en hun medewerkers over hun ervaringen. De uitspraken komen uit filmpjes die zijn gemaakt door SBCM, het A&O-fonds en kenniscentrum voor de Sociale Werkbedrijven.
KFCkfc
“Al het personeel moet een stapje harder lopen als onze medewerkers met een beperking er niet zijn,” zegt Harm Uringa, Operations Manager bij KFC. “Ze zijn onderdeel van het team en leveren een belangrijke bijdrage. Wij werken al sinds de jaren ’90 met mensen met een beperking. En dat werkt omdat we structuur bieden en duidelijke afspraken maken zodat mensen houvast hebben.” Zo is Jan Willem Kaatman, Shiftleader KFC zeer tevreden over Elly Gerritsen die zich bezig houdt met ‘detail cleaning’. “Elly doet dat met veel plezier en dat zorgt op onze locatie voor kwaliteitsverbetering. We staan te juichen als zij terugkomt van vakantie. Dan weet je pas wat iemand voor je betekent.”
Bekijk het filmpje.

Woonbedrijf Ieder1
“Dat hier drie mensen met een arbeidsbeperking werken heeft een positieve uitwerking op de rest van de collega’s.” Aan het woord is Jelle Mulder, senior medewerker van Woonbedrijf Ieder1. “We zijn allemaal mensen en hebben ook allemaal een gebruiksaanwijzing. Dat we op deze manier samenwerken zorgt voor een andere sfeer.” Het bedrijf is onderdeel van een wooncorporatie en voert het dagelijks onderhoud uit. Arnold Wessels is er medewerker magazijn. “Ik ben graag aan het werk, thuis zijn is niet best voor mij.” Jelle Mulder: “Hij vult inmiddels zijn werk zelf in en gaat met leuke stappen vooruit.”
Bekijk het filmpje. 

Kwekerij De Plaatskwekerij
Jordy Vellekoop verspreidde flyers omdat hij zo graag aan het werk wilde. Ruud Scheffers, eigenaar van kwekerij De Plaats zag dit als open sollicitatie en besloot ‘het gewoon te proberen’. “We hebben het personeel verteld dat er iemand zou komen die iets meer aandacht en uitleg nodig had. De ervaring met Jordy is zeer positief. Hij heeft geen speciale positie en draait gewoon met de werkzaamheden mee. Hij doet er iets langer over om het te begrijpen, maar dan is het ook helemaal in orde. Hij is een toevoeging aan het bedrijf.”
Bekijk het filmpje. 

Openbare bibliotheek DOK Delft
In de openbare bibliotheek in Delft werken 65 mensen, waarvan 7 mensen vanuit de sociale werkvoorziening. “Als werkgever kun je kijken naar het type werk dat je hebt,” zegt Hans Haakman, teamleider financiën en facilitair. “Voor het opruimen van materialen werkten we eerst met scholieren, maar nu zijn er drie mensen vanuit de sociale werkvoorziening.” Een van hen is Harry Mennes: “Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik hier binnen kwam. Het is net een familie, ze gaan heel leuk met elkaar om.” Hans Haakman steekt veel energie in begeleiding en het samenbrengen van mensen. “We hebben samen koffiepauze en zitten met elkaar aan de lunchtafel. Dan zie je vooroordelen ook langzaam wegebben.”
Bekijk het filmpje.