Morgen organiseert WerkgeversServicepunt Fryslân Werkt het evenement ‘Krachttoer’ voor partners en werkgevers. Reden voor een gesprek met Marcel Bos, sinds een maand de projectmanager van het WSP. “De arbeidsmarkt is een gezamenlijke opgave.”

Marcel Bos

Net als in het hele land, hebben ook de Friese werkgevers te kampen met de krapte op de arbeidsmarkt. Dat vraagt volgens Bos een aanpassing in de manier van werken van het werkgeversservicepunt. Het vraagt ook een aanpassing van werkgevers.

“Wij zijn van oudsher gericht geweest op het naar werk begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijft zo,” stelt Bos vast. Maar er komt nu iets bij. De projectmanager van het WSP ziet het als de bredere opgave van zijn organisatie om de maatschappij in de benen te houden. “Daar hoort bij dat we vanuit werkgeversperspectief moeten zien dat zij op dit moment alles op alles moeten zetten om hun winkel draaiende te houden. Daar kunnen wij ze bij helpen. Wij hebben iets te bieden.”

Krachttoer
Om dat aanbod onder de aandacht te brengen, organiseert Fryslân Werkt de bijeenkomst ‘Krachttoer’ voor werkgevers, en voor partners als de aangesloten gemeenten, over de arbeidsmarkt van morgen. De keynote speaker is arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse. Hij legt uit hoe werkgevers van de uitdagingen een succes kunnen maken.

Ook in het programma zijn sessies, bijvoorbeeld over werkgeluk, over solliciteren en over de dienstverlening van het WSP. “Wij vinden het natuurlijk heel erg bevredigend dat die laatste sessie al helemaal is volgeboekt. Sowieso hebben we met meer dan 300 aanmeldingen en dus een uitverkocht huis niets te klagen. Het is fijn dat een evenement als dit aanslaat, want dat laat zien dat werkgevers graag met elkaar en met ons in contact willen komen om het gesprek over arbeidsmarktthema’s aan te gaan.”

Het gesprek
En aan dat gesprek hecht Bos veel waarde. Hij noemt de arbeidsmarkt een gezamenlijke opgave van overheden en werkgevers. “Ik geloof er heel erg in dat we het samen moeten doen. Iedereen kent de opgaven waar we voor staan en iedereen is erbij gebaat als we goede oplossingen kunnen vinden. Dat begint ermee dat we elkaar goed kennen. Dat werkgevers weten wat wij te bieden hebben en dat wij de wensen van werkgevers helder in kaart hebben. Als dit evenement er iets aan bij kan dragen dat we elkaar beter leren kennen en in gesprek komen, dan hebben we wat mij betreft ons doel bereikt.”

Via een bijdrage van Rick Brink, voormalig Minister van Gehandicaptenzaken, komen ook de inclusieve arbeidsmarkt en de Banenafspraak nog expliciet aan bod. Bos, in zijn eerdere rol (als wethouder in Ooststellingwerf) was hij ook al nauw betrokken bij de Participatiewet en de Banenafspraak, toont zich een overtuigde inclusionist. “Het is niet altijd makkelijk voor werkgevers om te werken met mensen uit de doelgroep. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Maar de voordelen zijn uiteindelijk zo groot.”

Betekenisvolle inclusie
Daarmee doelt Bos niet alleen op inclusie als antwoord op de arbeidsmarktkrapte, maar juist ook op de bijdrage die een inclusieve werkwijze kan leveren aan het presteren van bedrijven en instellingen. “Het verhaal van de Banenafspraak wordt vaak verteld als een verhaal van cijfertjes. Hoeveel plaatsingen etcetera. Maar er zit nog een verhaal achter. Dat is het effect dat inclusie heeft op: op de sfeer, op de onderlinge verhoudingen.”

“Inclusie is heel betekenisvol”, vat Bos samen. In Friesland kent hij talloze voorbeelden van bedrijven die het de normaalste zaak van de wereld vinden om mensen met een beperking de kans te bieden. “Soms zou je willen dat het ze iets minder normaal zouden vinden, want nu komt het niet in ze op om hun verhalen te delen. Terwijl dat juist voor anderen ontzettend inspirerend kan zijn.”