Het Landelijk WerkgeversServicepunt Gemeenten organiseert in het kader van de Maand van de 1000 Voorbeelden een bijeenkomst voor werkgevers over ‘Open Hiring’. Deze zal plaatsvinden op 30 november. Reden voor een gesprek met Inge Willems (coördinator) en Mary van de Looij (adviseur) over de werkzaamheden van dit landelijke werkgeversservicepunt en hun inspanningen voor inclusie.

Mary van de Looij (links) en Inge Willems (rechts) van het Landelijk WSP Gemeenten

Eerst maar even ter verheldering. Er zijn twee landelijke werkgeversservicepunten. Eén van UWV en één van de gemeenten. Het werkgeversservicepunt van gemeenten is er voor werkgevers, die kansen willen bieden aan mensen uit de doelgroepen die vallen onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Waaronder de Banenafspraak. Het servicepunt van UWV richt zich ook op andere groepen, bijvoorbeeld WW en Wajong.

“Maar we komen elkaar natuurlijk regelmatig tegen. Waar nodig in het belang van werkgevers werken we samen,” zegt Inge Willems. “Omdat UWV een landelijke instellingen is en gemeenten vanzelfsprekend decentraal werken, vullen we elkaar aan qua kennis en expertise. Op deze wijze verkleinen we het aantal loketten voor werkgevers enorm.”

Ontzorgen
Maar wat doet het Landelijk WerkgeversServicepunt Gemeenten dan precies? “Wij ontzorgen werkgevers die in 4 of meer arbeidsregio’s actief zijn bij het invullen van banen. De Banenafspraak valt daar ook onder”, legt Mary van de Looij uit. Het LWSPG helpt deze werkgevers bij de uitdagingen die opdoemen omdat ze met verschillende arbeidsmarktregio’s te maken hebben, bijvoorbeeld omdat regelingen in verschillende regio’s net iets anders worden uitgelegd of toegepast. “Wij zijn dan het landelijke aanspreekpunt en samen met de werkgever komt er een set afspraken die in alle arbeidsmarktregio’s gelden.”

Spilfunctie
Het Landelijk WSP Gemeenten vervult in die zin een spilfunctie, want ook voor WSP’s is de regio zijn Inge Willems, Mary van de Looij en hun collega’s het eerste aanspreekpunt als er vragen leven van werkgevers die met meerdere arbeidsmarktregio’s te maken hebben. “De vraag van de werkgever staat daarbij centraal. Dat klinkt misschien abstract, maar de bedoeling is concreet”, zegt Willems. “We willen werkgevers helpen mensen uit de verschillende doelgroepen in dienst te nemen. Onze dienstverlening is daarbij gratis en heel praktisch.”

Meer dan de match
De werkzaamheden van dit landelijke werkgeversservicepunt houden echter niet op bij het maken van de match tussen werkgever en werkzoekenden. Belangrijk om daarbij op te merken, zo vinden Inge Willems en Mary van de Looij dat inclusie vaak langdurige processen oplevert en draagvlak in organisaties belangrijk is om te organiseren. Inge Willems: “Wij helpen werkgevers daarom bij inclusie, hoe kun je het intern inregelen, welke begeleiding is nodig, wat voor banen zijn geschikt? Bij al dit soort vragen staan onze adviseurs klaar om mee te denken en te ondersteunen.”

Bijeenkomsten
Dat doet het Landelijk WSP Gemeenten ook door bijeenkomsten voor werkgevers te organiseren. Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden bijvoorbeeld over Open Hiring. Ook zijn er sessies voor medewerkers van WSP’s en voor de twee groepen samen. “Die bijeenkomsten zijn belangrijk om kennis over te brengen en ervaringen uit te wisselen. Ook hier staat de vraag van werkgevers centraal. We merkten een groeiende interesse in het fenomeen Open Hiring, dus vacatures openstellen via een lijst en elke kandidaat die komt die krijgt een kans. Maar we merkten ook dat er veel vragen leefden rond dit onderwerp. Om de vragen van werkgevers hierover te beantwoorden, hebben we dus nu een bijeenkomst georganiseerd, waarin dit onderwerp wordt besproken.”

Inclusieve arbeidsmarkt
Op de bijeenkomsten en in hun contacten met werkgevers probeert het Landelijk WSP Gemeenten werkgevers te overtuigen om kansen te bieden aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. “Inclusie levert zoveel op en er zijn zoveel mooie voorbeelden bij werkgevers. Het biedt werkgevers ook veel voordelen, in de eerste plaats natuurlijk het verkrijgen van gemotiveerde medewerkers, maar ook de invulling van bijvoorbeeld SROI. Wij zien dat eigenlijk niemand er tegen is om mensen met een beperking de kans te bieden. Werkgevers weten alleen niet altijd hoe. En wij zijn er dan om ze te helpen.”

Aanmelden kan nog net via info@lwspgemeenten.nl
Meer informatie via lwspgemeenten.nl