In de beleidstorens in Den Haag zitten ze wel eens met hun handen in het haar. Nou ja, vast wel vaker dan wel eens, maar het gaat nu om de inclusieve arbeidsmarkt. Hoe bereiken we de werkgevers? Hoe verbinden we scholen en bedrijven? In Lelystad hebben ze een antwoord gevonden: het Lelystad Akkoord.

Jaarlijks hoogtepunt in Lelystad: het leerwerkdiner. Foto Patricia Pietersen

Dit is een samenwerking tussen onderwijsinstellingen, maatschappelijke partners, gemeente, Werkbedrijf en bedrijfsleven. Doelstelling is het stimuleren van een inclusieve arbeidsmarkt met een bijzondere focus op de overgang tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

300 vrienden
Met Waterschap Zuiderzeeland verwelkomde het Lelystad Akkoord eind vorig jaar haar driehonderdste lid, of vriend, zoals ze in de hoofdstad van Flevoland zeggen. Dat betekent dat meer dan 1 op 10 Lelystadse bedrijven met personeel zich bij het akkoord hebben aangesloten.

Een gesprek met Irene Medema, campagnemanager van het Lelystad Akkoord, over de stoere aanpak in de haarvaten van de inclusieve arbeidsmarkt. “Het aanbod dat de driehonderd werkgevers, zowel publiek en privaat en zowel groot als klein, die zich hebben verbonden aan het Lelystad Akkoord, is verschoven in de zeven jaar van het bestaan.”

In de beginfase waren de activiteiten voornamelijk gericht op voorlichting over inclusie. Medema: “Toen ging het heel erg over de vraag: wat is het en wat betekent het voor werkgevers? Ze moesten eigenlijk worden verleid om ermee aan de slag te gaan. In de loop der jaren – ook door de tekorten op de arbeidsmarkt – zie je een verschuiving naar veel praktische vragen van werkgevers die ermee aan de slag zijn.”

Vraagbaak
Het Lelystad Akkoord vervult daarmee de rol van vraagbaak en informatiecentrum. Daaraan geeft het verder invulling door vier keer per jaar een masterclass te organiseren. “We halen de vragen op die leven bij onze leden. Vervolgens zoeken we daar vervolgens een interessante partij bij om die vragen te beantwoorden.”

Ook daar verschuiven de vorm en behoeftes. De laatste masterclass had bijvoorbeeld de vorm van een bedrijfsbezoek bij een inclusief bedrijf. “Dan krijg je weer op een hele andere manier een kijkje in de keuken en dat laat ook zien dat we een soort netwerk geworden zijn, een platform van en voor bedrijven, die bezig zijn met inclusie en elkaar ook verder willen helpen.”

Irene Medema

Bedrijfsbezoeken
Bedrijfsbezoeken, al dan in als achtergrond van een masterclass, maken sowieso deel uit van Medema’s rol als campagnemanager. “Het is natuurlijk belangrijk om werkgevers die zich als vriend bij ons hebben aangesloten, ook letterlijk betrokken te houden. Er is een echte beweging op de arbeidsmarkt ontstaan, allemaal bedrijven en ook publieke werkgevers die zich inspannen om iedereen een kans te bieden. Dat is geweldig om te zien. Maar die beweging heeft aandacht en continuïteit nodig om te groeien.”

Belangrijk daarbij is het goede band met alle betrokken partijen. “In de stuurgroep van het Lelystad Akkoord zitten vertegenwoordigers van de gemeente, het onderwijs, het Werkbedrijf en het bedrijfsleven. Hun rol is voor het draagvlak cruciaal. Zo komen wij overal makkelijk binnen. We worden bijvoorbeeld door werkgevers en scholen als een neutrale partij gezien. Vanuit het gedeelde belang staan wij voor die inclusieve arbeidsmarkt.”

Jaarlijks hoogtepunt
Bijna nergens komt dat mooier tot uiting dan bij de jaarlijkse leer-werkverkiezing. Tijdens deze bijeenkomst in november, een vast en vooraanstaand onderdeel van de Maand van de 1000 Voorbeelden, worden bedrijven die kansen bieden aan mensen met een ondersteuningsbehoefte in het zonnetje gezet. En dat geldt ook voor de talenten, de mensen uit de doelgroep die aan het werk zijn gegaan en zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden.

“Deze avond – voor mij een jaarlijks hoogtepunt – is een heerlijk voorbeeld van de samenwerking achter het Akkoord,” zegt Medema. “Het vindt plaats in het Werkbedrijf, met fantastische ondersteuning door de keukenbrigade, en de talenten en bedrijven worden aangedragen door de organisaties achter het Lelystad Akkoord. Op die avond komt voor mij alles samen. Ook omdat de waarde van werk in het leven van mensen altijd zo mooi duidelijk wordt.”

Anders gezegd: de verhalen van de werkgevers en de talenten onderstrepen het belang van inclusie. “En daar gaat het om. Dat we niet alleen aan het zenden zijn, maar juist ook luisteren naar werkgevers: wat hebben ze nodig om mensen een kans te kunnen bieden. En ook luisteren naar scholen: aan wat voor stageplekken is er behoefte? Luisteren en vervolgens partijen bij elkaar brengen. Dat is wat we doen en we zien dat het werkt.”