De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Tijdens ziekte van een werknemer waarvoor de no-riskpolis en loonkostensubsidie van toepassing is, loopt de loonkostensubsidie van gemeenten voortaan door.

Met het aannemen van een hoofdzakelijk technische Verzamelwet SZW heeft de Kamer dit ‘administratieve knelpunt’ weggenomen. De kwestie was een onderdeel in het wetsvoorstel wijziging van de Participatiewet voor het uitvoeren van het Breed Offensief bij de Banenafspraak. De Kamer heeft het wetsvoorstel Breed Offensief in april controversieel verklaard.

Werkgevers (De Normaalste Zaak) en gemeenten (VNG, Divosa) hebben daarop het verzoek gedaan om het onderdeel wijziging no-riskpolis uit het wetsvoorstel over te hevelen naar de Verzamelwet SZW 2022, zodat dit onderdeel nog op 1 januari 2022 in werking kan treden. UWV heeft in een uitvoeringstoets al aangegeven dat invoering per 1 januari 2022 uitvoerbaar is.

Lees verder: Loonkostensubsidie loopt door tijdens ziekte medewerker