Wie erbij was, bij de uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal op donderdag 3 november 2022 in het pand van sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus te Alphen. Wie er bij was, tegen zes uur ’s avonds, toen de winnaar van de bokaal bekend werd gemaakt.
Wie daar bij was en op het goede moment naar het podium keek, toen Ria van Omefa de beker pakte en een paar woorden in de microfoon sprak.
En haar tranen zag
En hoorde hoe haar stem brak
Omdat ze blij was dat ‘haar’ bedrijf had gewonnen.
Die vraagt zich nooit meer af waarom inclusief werkgeven belangrijk is. Waarom het belangrijk is dat initiatieven als de Hartstikke Sociaal Bokaal bestaan en begrijpt ook waarom ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’ dit soort initiatieven in de spotlight zetten tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
Maar goed, beginnen we bij het begin. De uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal werd georganiseerd door sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus. Directeur Annelies Doornbosch verwelkomde de gasten. Ze was zichtbaar trots op haar sociaal ontwikkelbedrijf en legde de filosofie van Rijnvicus in een paar woorden uit. De kern daarvan: naar werk begeleiden, door te werken. Ze toonde zich een groot voorstander van een arbeidsmarkt waar iedereen kansen krijgt, omdat werk zo’n positieve rol speelt in het leven van mensen. Als het gaat om erkenning, om structuur en om eigenwaarde.
De Wasstraat
Daarna was het de beurt aan Martin Kniest. Kniest vergaarde nationale bekendheid dankzij de documentaireserie ‘De Wasstraat’. Kniest verbaasde zich erover dat de manier van werken die hij altijd zo gewoon had gevonden, bijzonder genoeg was voor een documentaireserie. Hij vond het ook bijzonder dat die serie vervolgens ook nog succesvol werd en hij daarna uitgroeide tot een veelgevraagd spreker op het gebied van inclusie en diversiteit.
In de serie –en tijdens de presentatie van Kniest- volgen we de lotgevallen in van de medewerkers van zijn wasstraat. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Correctie: met ondersteuningsbehoefte. Want volgens Kniest is dat de juiste manier om deze groep te omschrijven en zijn het juist de werkgevers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Tenminste als ze geen kansen geven aan mensen, die net wat meer ondersteuning nodig hebben.
Natuurlijk zijn de wetten soms lastig, zei hij. En hij liet ook merken weinig op te hebben met discussies over procenten productiviteit en inzetbaarheid om de loonwaarde precies vast te kunnen stellen. Hij toonde uiteindelijk echter weinig begrip voor werkgevers die terugschrikken voor inclusie uit angst voor ingewikkelde regels of moeilijke procedures.
Er is namelijk ondersteuning beschikbaar. “En sowieso: we kunnen niet wachten tot alles perfect geregeld is. De kortste klap is toch echt als werkgevers gewoon beginnen en mensen met een ondersteuningsbehoefte aannemen. Als iedere ondernemer van een beetje omvang nou een persoon uit die groep aanneemt, nou dan gaat het heel snel hoor!”
Hartstikke Sociaal Bokaal
Na de pauze was het tijd voor de uitreiking van de Hartstikke Sociaal Bokaal, maar niet voordat de winnaar van vorig jaar het podium betrad. Jan Willem Aniba (SamenSterker/Ecohomeforyou) vertelde over de impact die de winst had gehad op zijn medewerkers. Ten bewijze haalde hij ze een voor een naar voren en introduceerde ze aan het applaudisserende publiek. De prijs had veel betekend, zei Aniba. Het was een aansporing geweest om volop op het ingeslagen, inclusieve pad door te gaan.
Net op het moment dat de zenuwen in de zaal echt merkbaar werden, werd het tijd voor de verkiezing. In een video stelden de genomineerde bedrijven, Arriva, ActiVite en Omefa, zich voor aan het publiek en vertelden over hun manieren en motieven om inclusief te ondernemen. Vervolgens konden de aanwezigen stemmen via de mentimeter.
Bij spuitgieterij Omefa werken veel mensen met een arbeidsbeperking of anderszins een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een bewuste keuze, zo bleek uit de video waarmee de spuitgieterij zichzelf presenteerde. En die bewuste keuze werd door het publiek gewaardeerd. Hoewel Arriva en AtiViti ook een mooi aandeel van de stemmen kregen, stond Omefa als winnaar overduidelijk vast.
Ruimte voor iedereen
En dat leidde tot vrolijke taferelen. De betraande Ria, een van de Omefa-medewerkers, legde met veel passie uit waarom ze zo blij was en waarom ze zo trots was op haar bedrijf: omdat ze daar een kans had gehad, zich daar thuis voelde en zichzelf kon zijn.
Prijzen als de Hartstikke Sociale Bokaal zijn niet alleen prijzen voor de directie van inclusieve ondernemingen. Het zijn evenzogoed prijzen voor de mensen. Het is een beloning voor een manier van werken, die erop gericht is de wereld een stukje beter te maken. Een manier, in de woorden van Jan Willem Aniba, die niet altijd alleen maar leuk of perfect is, maar wel ruimte biedt aan iedereen.
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast