Traditioneel vindt tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden de Week van het Werk plaats in Alphen aan de Rijn. En even traditioneel is de Hartstikke Sociaal Bokaal van sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus een vast bestanddeel van het programma. Sprekers bij de uitreiking zijn Martin Kniest, bekend van het programma de Wasstraat, en Jan Willem Aniba, de winnaar van vorig jaar.
Drie bedrijven zijn genomineerd voor de bokaal: vervoerder Arriva, zorgorganisatie ActiVite en spuitgieter Omefa. “De prijs is bedoeld voor ondernemers, die werkzoekenden een steuntje in de rug gaven bij een werkplek in hun onderneming”, zegt Bas te Riele van Rijnvicus.

Bij Omefa, overigens een snelgroeiende club, valt Te Riele de menselijke manier van werken op. “Je merkt dat ze, vanuit werkgeversperspectief, echt meedenken bij het opzetten van trajecten om mensen aan het werk te krijgen en ze vervolgens ook in dienst te nemen.”

Bij Arriva zijn dit jaar volgens Te Riele ook mooie successen geboekt. “Dat is natuurlijk een grote werkgever. Hier zijn op veel verschillende terreinen, als chauffeur en ook in ondersteunende beroepen, trajecten opgezet om plaatsingen voor elkaar te krijgen.”

Met zorgverlener ActiVite is gekozen voor leer-werktrajecten, met name in de huishoudelijke zorg. “Dat heeft al tot veel plaatsingen geleid. Het is mooi om te zien dat ze zich echt inspannen om mensen in Alphen aan den Rijn met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen.”

Feestelijke bijeenkomst
De Hartstikke Sociaal Bokaal wordt uitgereikt bij een feestelijke bijeenkomst. De genomineerde bedrijven worden voorgesteld en uiteindelijk is het aan het publiek om een keuze te maken. Vorig jaar was Jan Willem Aniba (ECOhomeforyou, voormalig SamenSterker) de winnaar. Over zijn aanpak, gaf hij ons eerder al een interview. Hij vertelde daarin uitgebreid over zijn motief om een sociaal werkgever te zijn, over de bewegingen die hij ziet op de arbeidsmarkt en manieren om inclusie te verspreiden en te verwezenlijken. ‘Uiteindelijk weerspiegelt inclusie de realiteit’.

Spreker op de bijeenkomst is Martin Kniest, ondernemer en aanjager bekend van de populaire documentaireserie ‘De Wasstraat’, een veelgeroemde serie over inclusief werkgeven. Kniest hielp met zijn wasstraten in Deventer en Zutphen ruim 60 mensen aan het werk, waarvan een groot deel met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast