Mediant is de regionale GGZ-aanbieder in Twente. De organisatie levert een breed scala aan zorgtaken: van langdurige zorg tot crisisopname en van preventie tot diagnostiek. Door de inzet van ervaringsdeskundigen biedt Mediant ook kansen aan mensen uit de doelgroep van de Participatiewet.
Mediant beschikt in Twente over een aantal regionale en bovenregionale behandelcentra. In totaal werken er circa 1.000 mensen. De meeste medewerkers zijn bezig met de primaire taak van de instelling: zorg bieden. “We zijn een platte organisatie,” zegt Janet Poels, die als projectleider verantwoordelijk is voor innovatieve projecten. “We willen onze medewerkers de ruimte en eigen verantwoordelijkheid geven om die dingen te doen waar ze goed in zijn.”
Ervaringsdeskundige
De afgelopen jaren heeft Mediant veel geïnvesteerd in een relatief nieuw beroep: de ervaringsdeskundige. Dat zijn mensen, onder andere uit de doelgroep van de Participatiewet, die de problemen waarmee de cliënten worstelen aan den lijve hebben ondervonden. In 2005 begon de organisatie met het inzetten van deze deskundigen. Dat was nog op vrijwillige basis. In de jaren die volgden, legde Mediant de basis voor verdere professionalisering. Er werd een opleidingstraject uitgestippeld en in 2010 kwam de eerste ervaringsdeskundigen in loondienst.
In 2017 waren er twintig ervaringsdeskundigen met een arbeidsovereenkomst en het uiteindelijke doel is dat elk zorgteam beschikt over iemand die weet hoe het is om zorg te ontvangen. “Dat is wel een transitie,” zegt Poels.
Lees het complete interview met Janet Poels op onze Voorbeeldenpagina.