”Ik geloof in mensen. Ik geloof dat ieder mens uniek is en dat iedereen impact kan maken. Onze impact is – hopelijk – dat we de arbeidsmarkt toegankelijker maken.” Aan het woord is Mirjam Koornneef. Zij is de oprichter en directeur van inclusief werving- en selectiebureau Equal Recruitment.

“Als klein meisje kwam ik al in aanraking met mensen met een beperking en leerde ik dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat iedereen ook echt mee kan doen. Dat vond ik toen niet eerlijk en dat vind ik nog steeds,” vertelt Koornneef over de achtergrond van haar inclusieve insteek.

Ze bleef zich daarom bezighouden met vragen rondom inclusie en toegankelijkheid. Bijvoorbeeld tijdens haar opleiding aan de kunstacademie en ook daarna. “Zo rond 2017, net nadat Nederland het VN-verdrag Handicap had ondertekend, deed ik onderzoek naar de toegankelijkheid van de Nederlandse musea voor mensen met een visuele beperking.”

Autonomie

Daar bleek het zacht gezegd niet best mee gesteld, dus richtte Koornneef een stichting op om deze situatie te verbeteren. “We wilden het mogelijk maken dat blinde mensen ook van kunst kunnen genieten. Dat is namelijk heel verrijkend als zintuigelijke ervaring.”

Met toegankelijkheid bedoelt Koornneef overigens niet af en toe een speciale tour voor mensen met visuele of auditieve beperkingen. “Het gaat om zelfstandigheid en autonomie.” zegt ze gedecideerd. “Gelijkwaardigheid betekent ook dat mensen autonoom toegang hebben tot de plekken waar ze willen zijn.”

Op de activiteiten voor haar stichting volgde in 2020 een kinderboek over inclusie, later uitgewerkt in een toneelstuk en een lespakket. “Het is ontzettend waardevol om met kinderen al op jonge leeftijd over inclusie te praten.” Maar ze wilde meer. Meer impact vooral. Koornneef wilde ook de arbeidsmarkt toegankelijker maken.

En daarom zag in 2021 Equal Recruitment het licht. Bij het bedrijf van Koornneef werken blinde recruiters. “Als je gewoon niet kunt zien, worden andere zintuigen meer toegespitst. Luisteren is onze kracht.”

De essentie

Door te luisteren naar de essentie en afleidingen als uiterlijk en achtergrond weg te filteren, krijgen de recruiters van Equal Recruitment een beeld van de talenten en de persoonlijkheid van de kandidaten. “Ons werk is de beste kandidaat voor werkgevers te vinden. Wat je vaak ziet is dat bedrijven of organisaties gaan voor mensen die lijken op de medewerkers die er al zijn. Wij ‘kijken’ anders: veel meer naar de mogelijkheden en motivatie van kandidaten.”

Dat breidt volgens Koornneef de talentenpool aanzienlijk uit waar bedrijven uit kunnen vissen. “Meer kleur, meer vrouwen, meer mensen met een beperking: organisaties worden daar sterker van. Stel je bent een evenementenbureau en je hebt iemand met een rolstoel in dienst. Dan weet je zeker dat de toegankelijkheid van je evenementen voortaan alle aandacht heeft. Bot gezegd is inclusie gewoon zakelijk zinvol.”

Wederzijds respect

Koornneef ervaart het als inspirerend om te werken met collega’s met een beperking. “We hebben samen een omgeving gecreëerd, die gebaseerd is op wederzijds respect. En dan zie je dat we vanuit een soort positieve grondhouding ontzettend hard werken met elkaar en goede resultaten neerzetten.”

Dat blijkt ook uit de groei van Equal Recruitment. Er zijn zeven medewerkers en daarnaast nog vier zzp’ers. “Ik zie ons nog als start-up en ons doel is organische groei. Maar ons eigenlijke doel is natuurlijk een andere. We willen bijdragen aan een cultuurverandering op de arbeidsmarkt.”

“Want”, zo besluit Koornneef, “die is dringend nodig. Teveel mensen met een beperking, die graag willen werken, staan nog langs de kant. Ik denk dat kennisachterstand en koudwatervrees bij werkgevers daar een belangrijke rol in spelen. Kennis kan je vergroten door voorlichting en koudwatervrees wegnemen door ervaringen op te doen. Uiteindelijk is inclusie ook gewoon een kwestie van doen.”