Toen Vluchtelingenwerk bij TMC Wonen aanklopte of ze werk hadden voor een meubelstoffeerder uit Syrië, was het antwoord in eerste instantie ‘nee’. “Maar het zette me wel aan het denken”, zegt mede-eigenaar Jaap Witte. “We waren net met een verbouwing van onze winkel in Goes bezig en ik dacht ineens: ‘Hoe leuk zou het niet zijn om het ambacht onze winkel binnen te brengen?’
En zo gebeurde het ook. TMC Wonen nam Shiyar en later ook Ammar uit Syrië in dienst als meubelstoffeerder en maakte plek vrij voor een werkplaats ín de winkel. “Het is een win-winsituatie, waarbij wij hen kunnen helpen en zij met hun vakmanschap iets levendigs aan onze winkel toevoegen.”

Knuffelbeergevoel
In het begin heerste er, zoals Jaap het noemt, een ‘knuffelbeergevoel’ bij de overige collega’s. “Maar na verloop van tijd moet je natuurlijk gewoon samenwerken. En door het cultuurverschil en de taalbarrière kan dat wel eens lastig zijn. De Syriërs zijn bijvoorbeeld heel gedienstig en zeggen overal ‘ja’ op, ook al begrijpen ze iets niet. Dat kan problemen opleveren. Daarom hebben we Liesbeth voor een paar dagen per week aangenomen. Ze is ook meubelstoffeerder en helpt de mannen steeds op weg met een nieuwe opdracht. Die begeleiding is wel nodig.”

Weer happy
Sinds deze ervaring zijn nog een vluchteling uit Eritrea en een Wajong-er aangenomen. “We kunnen de handjes goed gebruiken en tegelijk is het geweldig om ze als vakman te kunnen opleiden.

Ik kan er enorm van genieten om hen met plezier te zien werken. Te merken dat ze zich weer happy voelen en lekker in hun vel zitten. Dat vind ik geweldig.”

Lees het hele interview op onze Voorbeeldenpagina.