De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Het Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten geldt als de vraagbaak rond de uitvoering van de Wet banenafspraak en het kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Het document wordt vernieuwd als veranderingen in wet- en regelgeving dat noodzakelijk maken. De vorige versie stamde uit 2020.

In het Kennisdocument staat alle relevante informatie over de banenafspraak. De belangrijkste aanpassingen in dit hernieuwde Kennisdocument hebben te maken met de vertraging die het Breed offensief heeft opgelopen. Deze serie voorstellen om de banenafspraak te vereenvoudigen voor werkgevers en kandidaten is nog niet door de Tweede Kamer behandeld.

Dat heeft tot gevolg dat er ook na 1 januari 2022 geen quotumheffing zal worden opgelegd. De minister van SZW heeft de Belastingdienst en UWV toestemming gegeven om de quotumheffing niet uit te voeren tot in elk geval 1 januari 2024.

Het kennisdocument stipt ook aan dat de loonwaardemethodieken die tot voor kort erkend waren, gebruikt kunnen blijven worden voor de loonwaardebepalingen die voor 1 juli zijn aangevraagd. Voor de aanvragen vanaf 1 juli geldt de landelijk uniforme methode.

Het vernieuwde Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten vindt u hier.