Alex Sijm presenteert dit jaar een nieuwe show: ‘Liggen blijven is geen optie’. In dit interview vertelt de voormalige circusdirecteur over zijn project, de Maand van de 1000 Voorbeelden en zijn diepste overtuiging dat dromen er zijn om waargemaakt te worden, of in elk geval nagestreefd.

Alex Sijm weet waar hij over praat als het gaat om inclusie op de arbeidsmarkt. De rasondernemer leeft met de zeldzame ziekte hereditaire spastische paraparese (HSP). “Als kind wisten ze niet precies wat ik had. Ik liep anders, ja dat was duidelijk. En leren ging moeilijk vanwege dyslectie. Pas recent is deze diagnose gesteld.”

De diagnose veranderde zijn leven. Want die kwam net op het moment dat zijn bedrijf het twintigjarig jubileum vierde. “Als jonge jongen wist ik al dat ik in het circus wilde werken. Geen idee waarom precies. Het circus is een magische plek. En van oudsher een ongelofelijk inclusieve omgeving. In het circus is immers ruimte voor mensen, die elders buiten de boot de vallen. Maar dit terzijde.”

Sijm bouwde een circus op met veertig medewerkers. Hij verzorgde voorstellingen bij onder andere zorginstellingen en op bedrijfsfeesten. “Het was een hectische, maar geweldige tijd. Niemand geloofde dat het mij ging lukken, toen ik als moeilijk lopend en lerend jongetje zei dat ik circusdirecteur wilde worden. Maar het is wel gelukt en dat gaf een geweldige kick.”

Het succes had Sijm te danken aan een ondernemende instelling en een enthousiasmerende persoonlijkheid. “Ik geloof dat persoonlijke omstandigheden uiteindelijk niet zoveel uitmaken. Motivatie is belangrijk. Zelfvertrouwen ook. Er wordt veel te snel gezegd dat iemand iets niet kan vanwege een beperking. Ik vind dat we veel realistischer moeten zijn en dan zal je zien dat er bijna altijd mogelijkheden zijn om je droom te volgen.”

Aan de droom van het eigen circus kwam dus een einde na de HSP-diagnose. Het werd hem snel duidelijk dat het draaien van vier producties door het hele land, lastig te combineren was met het hebben van een progressieve ziekte. Hij maakte van de nood een deugd en begon zijn verhaal te vertellen in de voorstelling ‘Leef je droom’. “Dat was een eye-opener. Ook zonder circus was het dus mogelijk om een podium te krijgen en mensen iets mee te geven.”

Met deze lezing trad Sijm meerdere keren op tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden in 2023. “Ik vond het heel bijzonder in zo’n korte tijdsspanne op verschillende plekken op te treden, bij WSP’s en op andere werkgeversbijeenkomsten. Daar merkte ik dat het onderwerp banenafspraak, of breder een arbeidsmarkt met plek voor iedereen, echt leeft en dat er een soort beweging is ontstaan van mensen die zich daar voor in willen zetten.”

Dat doet Sijm zelf ook, en niet alleen met zijn lezingen en voorstellingen. Hij is actief betrokken bij het initiatief Onbeperkt Ondernemen. “Hiermee stomen we twaalf jongeren met een beperking klaar voor het ondernemerschap. Dat past sommigen beter dan een baan in loondienst. Vanuit mijn eigen ervaringen ondersteun en begeleid ik ze op hun weg.”

Vertelde Sijm in Leef je droom het verhaal van een jongetje dat circusdirecteur wordt, in zijn nieuwe voorstelling ‘Liggen blijven is geen optie’ vertelt hij het vervolg van zijn verhaal. “Maar het gaat niet alleen over mij. Juist niet. Puttend uit mijn eigen verhaal, zoek ik het antwoord op de vraag hoe je om kunt gaan met tegenslagen. En dat probeer ik toepasbaar te maken voor het publiek, bijvoorbeeld voor werkgevers die zich interesseren voor inclusie op de arbeidsmarkt of duurzame inzetbaarheid.”

Sijm noemt zijn nieuwe show een theatercollege. Het is namelijk meer dan een lezing alleen. Naast Sijm staan namelijk ook een zangeres en een acrobaat op het podium. “Speciaal voor deze voorstellingen worden nieuwe liedjes geschreven, die delen uit mijn verhaal op een eigen manier naar het publiek brengen. De acrobaat laat de veerkracht van het menselijk lichaam zien, ook als niet altijd alles meer mogelijk is. Samen leveren deze ingrediënten een totaalervaring met impact op, want na afloop kunnen we ook nog een paneldiscussie met experts organiseren.”

De voorstelling gaat op 14 september in première en kan nu al geboekt worden voor het najaar. Maar dat is niet alles wat Sijm in petto heeft. Begeleidend aan de voorstelling werkt hij namelijk aan een boek. “Ik werd benaderd door een uitgeverij en op dit moment leggen we er de laatste hand aan. Ik vind het geweldig en eervol ook op deze manier mijn boodschap uit te kunnen dragen. Want daar gaat het me om: veel mensen in Nederland krijgen niet de kans om hun meerwaarde te laten zien of ze zien hun eigen meerwaarde niet. Dat is zonde voor iedereen en dat wil ik graag veranderen.”

Klik hier voor meer informatie>>