Vandaag wordt in Haarlem de Participatieprijs voor werkgevers uitgereikt. Voor de vijfde keer zet initiatiefnemer Spaarne Werkt, het sociaal ontwikkelbedrijf in de Haarlemse regio, het felle licht van de spotlight op inclusieve werkgevers.

Bij de uitreiking, in de bijzondere coulisse van de voormalige koepelgevangenis, worden ruim 120 gasten verwacht. Daaronder zonder twijfel ook een afvaardiging van de drie genomineerde bedrijven. De drie laten mooi het brede spectrum van de inclusieve arbeidsmarkt zien.

Want naast een grote onderwijsinstelling, Inholland, is er ook een start-up TommyTomato en Iber Lengua, een taalinstituut met een lange staat van dienst als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Iedereen in de regionale arbeidsmarkt kon werkgevers in bedrijfsleven, non-profit en overheid nomineren. De selectie van de drie uiteindelijke finalisten werd gedaan door de vakjury, onder leiding van sociaal ondernemer Edwin Teljeur. De jury ging daarbij niet over één nacht ijs.

Zo volgden er onder andere bedrijfsbezoeken en werd gekeken naar een aantal criteria. Er werd onder andere gekeken naar het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat in dienst is, maar bijvoorbeeld ook naar de mate waarin de werkgever zich ambassadeur toont van de inclusieve arbeidsmarkt.

De reden dat de werkgeversprijs nu al voor het vijfde jaar op rij op het programma staat van Spaarne Werkt, en deel uit maakt van de Week van het Werk van WSP Zuid Kennemerland en IJmond, is niet alleen de behoefte om een mooi netwerkevenement te organiseren. Niets minder dan het heilige vuur voor inclusief werkgeverschap wil de organisatie verspreiden.

Dat dit vuur brandt bij de drie genomineerde organisaties, blijkt uit de drie interviews die Spaarne Werkt naar aanleiding van de nominatie maakte>>