”Feestavond met sociaal ondernemen als winnaar.” Zo beschreven wij vorig jaar het Sociaal Ondernemen Werkt-Event van FactorWerk. Als het aan projectleider Marc van Zanten ligt, dan wordt de editie van dit jaar minstens even mooi. Tijdens dit event worden prijzen uitgereikt aan inclusieve werkgevers.

Uitreiking van de SOW awards in 2022

Dit wordt het derde jaar op rij dat FactorWerk het SOW-Event (Sociaal Ondernemen Werkt) organiseert. “Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste inclusieve evenement van onze arbeidsmarktregio” , zegt Van Zanten, die een kleine 300 werkgevers als gast verwacht.

FactorWerk is een netwerkorganisatie, waar verschillende organisaties in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek & Noord-Veluwe participeren. Naast UWV en twaalf gemeenten, zijn dat ook sociale werkorganisaties, onderwijsinstellingen en werkgevers- en werknemersverenigingen. Marc van Zanten is behalve beleidsadviseur Social Return en Impact Ondernemen bij de gemeente Apeldoorn ook coördinator van het Expertisecentrum Social Return van FactorWerk.

Ambiance
Was het vorig jaar de beurt aan Zutphen, nu strijkt het SOW-Event neer in Harderwijk, aan de andere kant van de arbeidsmarktregio. In het Congrescentrum B&I om precies te zijn. Dat is geen toevallig gekozen locatie. ”De ambiance staat. Dat is een centrum voor de infra-sector met veel opleidingsfaciliteiten en aandacht voor ontwikkeling en participaties. Dus echt een plek waar wordt gewerkt aan inclusie op de arbeidsmarkt.”

Na een ontvangst met een walking diner en een inleiding door wethouder Marcel Companjen (Harderwijk) worden bij het SOW-Event de Sociaal Ondernemen Werkt-awards uitgereikt. En wel in drie categorieën: Meest sociale starter, Meest sociale werkgever en Meest inspirerende sociale werkgever.

De genomineerden voor de prijzen zijn inmiddels bekend gemaakt door de jury. Het publiek kon daarna stemmen “Dat ging via onze site en ook via de kanalen van ‘Op naar de 125.000 banen’ zijn de genomineerden voorgesteld. Wie de winnaars ook worden, een ding weet ik wel: het zijn stuk voor stuk prachtige bedrijven.”

De avond wordt als volgt opgebouwd: per prijscategorie is er een keynote speaker. Harry de Boer van TNO zal spreken over inclusieve technologie. Willem Rietberg van BaseToWork gaat het hebben over de integratie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt.De erkende sociale ondernemer Peter Hobbelen van Confed Group heeft sociaal zakelijk ondernemen als onderwerp. ”We zijn zeker trots op het programma en onze sprekers. Alle seinen staan op groen voor een inspirerende avond.”

1000 Voorbeelden
Het is niet toevallig dat FactorWerk haar evenement organiseert tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden. ”De 1000 Voorbeelden brengt verbinding aan tussen de activiteiten en evenementen in het land. Want er gebeuren heel veel goede dingen, maar de landelijke focus op inclusie heeft een duidelijke meerwaarde. Zo wordt het toch meer dan de som der delen.”