‘En nu doorpakken!’

Met al het verkiezingsgeweld om ons heen moest ik laatst terugdenken aan de verkiezingsslogan ‘En nu doorpakken!’ van een zekere partij, nog niet zo lang geleden. De coronapandemie was enkele maanden oud en deze partij wilde denk ik uitstralen dat er in Nederland een prima basis staat, maar dat er tegelijkertijd nog veel meer in het vat zat. (Als we maar op ze zouden stemmen uiteraard 😊).

Waarom begin ik hiermee? Het doet me denken aan waar we nu staan met de Banenafspraak, in 2013 afgesloten als een echt polderakkoord. Iets dat er op papier wel aardig uitziet, maar waarvan je altijd de praktijk moet afwachten. The proof of the pudding is in the eating, zeggen de Britten dan.

Ik doe natuurlijk heel veel werkgevers en betrokkenen tekort als ik zou stellen dat het wonderbaarlijk is dat we jaar op jaar de doelstelling halen om uiteindelijk in 10 jaar door te groeien naar daadwerkelijk 100.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Want er wordt aan alle kanten hard aan getrokken. En daar is de maand van de 1000 voorbeelden een mooi voorbeeld van. Maar bijzonder is het wel. Want het aantal banenprojecten dat voor lange tijd succesvol is, is volgens mij op één hand te tellen. En hoewel we goed op weg zijn, is er geen tijd om zelfgenoegzaam achterover te leunen.

Waarom? Er liggen bijvoorbeeld nog altijd voldoende kansen wanneer werkgevers het werk dat ze hebben nog beter weten aan te sluiten bij de mensen die beschikbaar zijn. En bij publieke uitvoerders als UWV en gemeente ligt nog een aanzienlijke taak om de mensen waar ze verantwoordelijk voor zijn echt goed voor werkgevers in beeld te brengen.

De basis van ons 100.000 banen programma staat als een huis. En die basis biedt ruimte om verder te werken aan een systeem waarin de ondersteuningsbehoefte van mensen centraal staat. Echt de mens centraal dus, zoals dat mooi heet. Want alleen dan kunnen we de hekjes die we om mensen geplaatst hebben weghalen, en zetten we echt een grote stap naar een inclusieve arbeidsmarkt.

Ik zie tot mijn grote geluk dat ik niet de enige ben die deze ambitie deze maand in een column verwoordt. Dus laat me dan maar terug grijpen naar die toepasselijke slogan: ‘En nu doorpakken!’

*Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland