Hallo Martine, heb je een beetje vermaakt de afgelopen dagen?
“Ah joh, het is zo leuk wat er allemaal gebeurt. En er zitten echt onverwachte pareltjes tussen, dus daar word ik echt heel blij van!”

Natuurlijk, het programma zit goed in elkaar, maar onverwachte parels?
“Juist dat wat niet in het programma staat! Dat mensen hun werkgever online voordragen omdat het de Maand van de 1000 Voorbeelden is! Of dat andere bedrijven elkaar als het ware nomineren en dat er volop tips gedeeld worden. Dat laat toch zien het #1000voorbeelden gevoel leeft.”

Zelf was je ook pad, hoe was dat?
“Ik was in Den Bosch, bij de bijeenkomst over Brede Welvaart. Heel inspirerende sprekers beluisterd en je ontkomt toch niet aan de conclusie, en daarom waren we er natuurlijk ook, dat inclusie en de Banenafspraak onverkort onderdeel zijn van een concept als ‘Brede Welvaart’. Dat was een breed gedragen gevoel.

Ik was ook bij FactorWerk in Harderwijk. Ken je van die bijeenkomsten waar echt alleen maar een positieve sfeer heerst? Nou, zo was het. En ook top georganiseerd. Dus echt een 1000 Voorbeelden-feestje. De kers op de taart was natuurlijk de reactie van de prijswinnaars. Het raakt mensen als ze zo’n prijs winnen. Ze lieten merken te genieten van de erkenning en waardering. Was echt een topavond.”

Zitten er komende week nog topavonden in?
“Dat lijkt me wel. In elk geval topdagen, als ik naar het programma kijk. Woensdag natuurlijk de Nationale Werkbezoekdag. Dat is een groot event van JobOn, een organisatie waar we veel mee samenwerken. En ik geloof ook echt in de gedachte erachter: dat het mensen kan helpen om met elkaar kennis te maken en aan het netwerk te laten bouwen, zonder meteen een sollicitatiegesprek te moeten voeren.

Ook deze week weer een mooie mix aan activiteiten: kennisdeling, bijvoorbeeld met De Normaalste Zaak en het Samen voor een Baan-netwerk, maar ook weer participatieprijzen, deze keer van WSP Zuid Kennemerland en IJmond. Ze hebben zelfs een hele Week van het Werk, zie ik.

Om inspiratie draait het ook tijdens de Dag van de Ondernemer van MKB Nederland, die wij natuurlijk graag meevieren. En VNO-NCW Midden organiseert een bedrijfsbezoek. Dat vind ik altijd zo leuk, echt een kijkje in de keuken krijgen van een bedrijf.”

Je wilde meer arbeidsmarkt in de campagne, tevreden over de columns van de politieke partijen?
“Het is interessant om te lezen hoe de kandidaat Kamerleden de Banenafspraak en inclusie voor zich zien de komende jaren. Zeker overigens in combinatie met de serie waarin Klaas Salverda voor ons in de verkiezingsprogramma’s is gedoken en die op dit onderwerp heeft geanalyseerd. Dat geeft wel een mooi beeld van de insteek van de partijen deze verkiezingen.”

Die series lopen ook nog door…
“Ja gelukkig wel, we hebben nog een paar partijen te gaan. Maar deze week ook de eerste in een serie van drie over de wetenschap en de Banenafspraak. Dat heeft natuurlijk een raakvlak met de podcastserie die we maken over de pilot ‘Lokale ondersteuning inclusieve werkgevers’.

Deze komt donderdag online…
“Hierbij hebben drie hogescholen, met steun van Instituut Gak, in drie arbeidsmarktregio’s onderzocht waar inclusieve werkgevers behoefte aan hebben. Boeiend om te volgen. En fijn dat het landelijke lectorennetwerk dat de inclusieve arbeidsmarkt onderzoekt, hun bevindingen in columnvorm voor ons op papier wil zetten.

Ga je zelf nog ergens naar toe deze week?
“Ik ga in elk geval luisteren, want we hebben nog meer podcasts. Dinsdag de ToolTalk natuurlijk, altijd goed om aandacht te geven aan concrete hulpmiddelen voor werkgevers of werkzoekenden. Deze keer het Skills Dashboard van UWV. En woensdag dan de serie over onze ondersteuning aan brancheverenigingen en sectorkoepels waar het gaat om de Banenafspraak. Deze week trouwens best practices uit onderwijsland, de MBO-raad heeft een aantal scholen geselecteerd die inspirerende verhalen delen.”

Helder, en wat ga jij doen?
“Sowieso dan vrijdag nog luisteren naar de ‘Kies de Banenafspraak’-podcast met Aart van der Gaag naar aanleiding van zijn columns met adviezen over het inclusiever maken van de arbeidsmarkt. En dan ga ik je volgende week wel vertellen welke 1000 Voorbeelden activiteiten ik heb bezocht.”

Ok, anders nog iets?
“Het onderwerp Banenafspraak is zo belangrijk, zeker ook als motor voor bredere inclusie. Daarom vind ik het fijn om te merken, zowel tijdens de bijeenkomsten als ook online, dat we er nooit over uitgepraat raken. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen en aspecten te belichten.”

Nog een slotwoord?
“Meer een vraag vooruitlopend op toekomstige activiteiten: Wat heeft Fortuna Sittard gedaan dit weekend?”

De Maand van de 1000 Voorbeelden 2023, een maand tjokvol activiteiten, informatie en inspiratie rond inclusief werkgeven en de Banenafspraak. Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 125.000 banen’ is uw wekelijkse 1000-Voorbeelden gids in de rubriek ‘Martine kijkt vooruit’.

Volg de Maand van de #1000voorbeelden via