Nieuwsbrief december 20212024-03-08T11:20:21+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

december 2021

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

De succesfactoren van de Banenafspraak

Met partners op zoek naar kandidaten. En: goede ondersteuning voor de teammanager en de teams

Veel werkgevers zijn al succesvol bezig met de Banenafspraak. De komende maanden zoemen we niet in op individuele werkgevers of sectoren, maar staan de doorslaggevende factoren in het welslagen van de afspraak centraal. Wat bepaalt concreet succes?

Deze keer: met partners op zoek naar kandidaten. En: goede ondersteuning voor de teammanager en de teams.

Nabeschouwing Succesfactoren Banenafspraak met Aart van der Gaag

‘Op naar de 25.000 banen’ lanceerde een richtinggevend schema met tien bepalende factoren voor geslaagde matches met arbeidsbeperkte mensen. Tijd voor een nabeschouwing met boegbeeld Aart van der Gaag uit het bedrijfsleven, die ook inspirator is voor de hele overheids- en onderwijssector.

Inclusieve praktijkverhalen bij de succesfactoren:

Centraal Loket bij Defensie regelt banen

Binnen Defensie is ieder van de zeven defensieonderdelen zelf verantwoordelijk voor de Wet banenafspraak. Defensiebrede werkzaamheden zoals communicatie, rapporteren, het doen van aanbestedingen of het invullen van Social Return worden wel centraal opgepakt.

Als het om ondersteuning van de organisatie gaat, zien we echt een mooi voorbeeld bij Defensie. Daar worden sinds begin 2021 P&O-ers en leidinggevenden volledig ontzorgd door het ‘Centraal Loket’ bij het aanstellen van een arbeidsparticipant. ‘Het werkt als een tierelier’.

Groningen: maatwerk en matches

In de stad en de regio Groningen gaan ze graag met elkaar op zoek naar goede kandidaten en de juiste matches. De kracht ligt er in netwerken. Met daarbij het gevoel dat je samen voor deze klus gaat.

‘Kijkend naar de cijfers geloof ik dat we succesvol bezig zijn’, zegt Kees Vissers, hoofd van de afdeling Werken met Begeleiding in de gemeente Groningen

De 25.000 deze maand:

De Maand van de 1000 Voorbeelden

November stond in het teken van inclusie. We kijken terug op een succesvolle Maand van de 1000 Voorbeelden. Wat gebeurde er allemaal? Lees verder>>

Halverwege en nu verder

De Banenafspraak is halverwege, hoe nu verder? Dat was het motto van de Maand van de 1000 Voorbeelden. Die vraag onderzochten we in een interviewserie en Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! was de laatste in de rij.

1000 Voorbeelden podcasts

Deze vraag onderzochten we tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden ook in een podcastserie, met daarin gesprekken met inclusieve inclusieve werkgevers uit overheid en bedrijfsleven en arbeidsmarktexperts.

Organisatoren over Maand van de 1000 Voorbeelden

Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden zijn door het hele land activiteiten georganiseerd om de successen van de Banenafspraak te vieren, contacten tussen werkzoekenden en werkgevers tot stand te brengen en om werkgevers te inspireren ook kansen te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Samen met de organisatoren kijken we terug.

De Banenafspraak laat iedere dag weer zien hoe groepen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleid kunnen worden. Inmiddels is het al met 66.000 mensen gelukt. Dit smaakt naar meer en uitbreiding van de afspraak is het recept voor succes. Aart van der Gaag legt uit waarom en geeft aan hoe.

Het jaar van ‘Op naar de 25.000 banen’

Iedere maand publiceerden we columns, interviews en nieuwsberichten. Wat leeft er in bij inclusieve overheidswerkgevers? We onderzochten het in diepte-interviews met vertegenwoordigers van sectoren en definieerden succesfactoren om inclusie verder brengen. In het 25.000 banen jaaroverzicht nu, per maand, de meest gelezen artikelen op de site.

Cedris heeft nieuwe voorzitter

De landelijke branchevereniging Cedris heeft een nieuwe voorzitter. Mohamed el Mokaddem heeft het stokje overgenomen van Job Cohen die deze functie na acht jaar heeft neergelegd. El Mokaddem is een ‘bevlogen bestuurder en daarnaast ondernemer met een sterke betrokkenheid op de maatschappelijke opgave om meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen’, aldus het bestuur van Cedris.

Nieuws:

Coalitie wil meer mensen met afstand naar werk begeleiden

De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wil meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleiden en het aantal beschutte werkplekken uitbreiden. Banenafspraak wordt niet genoemd.

Ziekmelding met loonkostensubsidie eenvoudiger

Verzamelwet SZW aangenomen in Eerste Kamer. Tijdens ziekte van een werknemer waarvoor de no-riskpolis en loonkostensubsidie van toepassing is, loopt de loonkostensubsidie van gemeenten voortaan door.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Wanneer moeten overheidswerkgevers de banenafspraak hebben gerealiseerd?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

@aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen
@25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
@100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|