Nieuwsbrief januari 20222024-03-08T11:21:24+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

januari 2022

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

Inclusie in de praktijk

Buitenlandse Zaken gaat voor structurele banen: ‘Onze mensen zijn ons kapitaal’

Met duizenden medewerkers in het buitenland en een loopbaanorganisatie in Den Haag is het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de uitvoering van de Banenafspraak mogelijk een vreemde eend in de bijt.

Een gesprek met Reina Buijs (directeur HR en Organisatie) en Yolanda Beckers (regisseur bijzondere trajecten) over inclusie en de invulling van de Banenafspraak bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Inclusief nieuws:

Bedrijfsbeleid tegen vooroordelen: ‘Stel duidelijke sociale normen’

Mensen met een lichamelijke beperking krijgen op tal van manieren te maken met vooroordelen, stereotiepe beelden, stigmatisering en discriminatie. Onderzoekers van Movisie bekeken meer dan 100 wetenschappelijke studies en geven op basis daarvan tips, onder meer gericht op bedrijven.

De belangrijkste daarvan: Stel duidelijke sociale normen. Lees ook de bijdrage van Martine Schuijer over ongewenst gedrag op de werkvloer: ‘benoemen en bestrijden’>>

Gezocht: voorbeelden van samenwerking hoger onderwijs en werkgevers

ECIO, De Nederlandse Bank en Beerenschot hebben The Bridge To Fame in het leven geroepen. Een prijs voor een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen hoger onderwijs en arbeidsmarkt die geleid heeft tot plaatsing van studenten of pas afgestudeerden met een functiebeperking op de arbeidsmarkt.

Ctalents, een detacheringsbureau voor mensen met een visuele of auditieve beperking, heeft haar ervaringen van de afgelopen jaren gebundeld en presenteert een Inclusion Roadmap. “Ons doel is dat meer werkgevers mensen uit de doelgroep aanstellen”, zegt Ctalents oprichter Sandra Ballij.

“Als detacheerder hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking. We hebben gezien wat werkt, maar ook wat niet werkt”, zegt Ballij. Onze kennis wilden we dus niet voor ons zelf houden, maar juist delen met anderen.”

De 25.000 deze maand:

Aart van der Gaag over de Banenafspraak in 2022

De voortgang van de Banenafspraak geeft reden tot optimisme. In een half jaar (2e en 3e kwartaal 2021) kwamen er 10.000 banen bij. Het verlies van banen in het eerste kwartaal werd daarmee ruimschoots goedgemaakt. Kijken we vooruit naar 2022 dan zien we vooral dat het kabinet de sleutel tot een inclusieve arbeidsmarkt in handen heeft.

Foto: Esther Meijer

Best Practices Flipbook

De Banenafspraak is halverwege, hoe nu verder?! Die vraag onderzochten we dit jaar tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden. Dat deden we ook door inspiratie op te doen bij werkgevers die volop kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Deze Best Practices in geïllustreerde vorm.

“Er staat dit jaar het nodige te gebeuren”, zegt Steven Hubeek van De Normaalste Zaak. Daarom organiseert DNZ een informatieve bijeenkomst voor geïnteresseerden. “We willen vooruit kijken en de behoeftes van inclusieve werkgevers in kaart brengen”.

Forse impuls voor circulaire ambachtscentra

De komende tijd zullen er in Nederland steeds meer circulaire ambachtscentra verrijzen, die werkgelegenheid kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Op de valreep van het jaar 2021 kregen 19 gemeenten subsidie van het Rijk voor het opzetten of verder uitwerken van circulaire ambachtscentra.

Simpel switchen: Van dagbesteding naar werk

Minister Schouten van Participatie, gemeenten en de arbeidsmarktregio’s willen dat mensen gemakkelijker en veiliger stappen in hun loopbaan kunnen zetten. Om dat te bevorderen is het project Simpel Switchen opgezet. Dat blijkt goed te werken: talenten worden beter benut.

In de publicatie ‘Simpel switchen van dagbesteding naar werk’ vertellen de gemeenten Almere, Amsterdam en Oss en de regio Rijk van Nijmegen hierover.

Nieuws:

Derde kwartaal 2021: ruim 4500 nieuwe Banenafspraak-banen

UWV publiceerde de cijfers over het derde kwartaal van 2021. De in het voorafgaande kwartaal ingezette stijging, zette door. Er kwamen 4549 banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij.

Banenafspraak van opbouw naar banen vasthouden

De einddatum van het ‘ingroeipad’ van de Banenafspraak voor de sector overheid en onderwijs is al op 1 januari 2024. Voor het bedrijfsleven is het 1 januari 2026.

Minister ziet groei aantal banen mensen met arbeidsbeperking

Ondanks de coronapandemie hebben vrijwel alle publieke sectoren in de afgelopen twee jaar groei laten zien in het aantal banen voor mensen uit de doelgroep Banenafspraak.

Cijfers Banenafspraak op nieuw dashboard

Cijfers over de Banenafspraak en beschutte werkplekken worden verzameld en geactualiseerd op het dashboard Banenafspraak op werk.nl.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Wat is het Quotumpercentage voor overheid en onderwijs?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

@aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen
@25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
@100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|