Nieuwsbrief juli 20222024-03-08T11:21:40+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

juli 2022

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

De 25.000 deze maand:

De Maand van de 1000 Voorbeelden komt terug

Het afgelopen jaar is er weer voortgang geboekt bij de realisatie van de doelstelling van de Banenafspraak. De krapte op de arbeidsmarkt draagt zeker bij aan dit resultaat, maar ook de niet aflatende inzet van werkzoekenden, werkgevers en dienstverleners is belangrijk bij het behalen van de doelstellingen. Tijd om in het hele land de spotlight weer op de geslaagde matches te zetten!

De Maand van de 1000 Voorbeelden is daarom terug. Ook dit jaar tijdens de maand november vieren we inclusie op de arbeidsmarkt. Het overkoepelende thema van dit jaar is samen te vatten in één woord: beschikbaar!

Uit de inclusieve praktijk

Samenwerkende scholen in Drenthe werken aan inclusie

Het lerarentekort is een maatschappelijk probleem. In de zoektocht naar een oplossing denken achttien schoolbesturen in Drenthe en Groningen, verenigd in Noorderwijzer, inclusief. Ze zoeken medewerkers, zowel ondersteunend als onderwijzend, met een arbeidsbeperking.

Breed Offensief

Kamer stemt over moties Banenafspraak

Bij het debat over het Brede Offensief werden vorige week meerdere moties ingediend. Onder andere over: een plan van aanpak voor overheidswerkgevers, een landelijk beeld van de manier waarop gemeenten participatiemiddelen uitgeven en ondersteuning aan gemeenten om de uitzonderingen op de kostendelersnorm niet onnodig restrictief toe te passen.

Banenafspraakresultaten 2021 en plannen voor toekomst gepresenteerd

Banenafspraak in 2021

In een brief aan de Tweede Kamer maakte Carola Schouten, de minister voor Participatie, de definitieve resultaten van de Banenafspraak in het jaar 2021 bekend. In totaal zijn er tot en met 2021 72.809 extra banen gerealiseerd ten opzichte van de nulmeting (2012).

Minister wil extra stappen van overheidswerkgevers

In haar brief aan de Tweede Kamer ging de minister in op de Banenafspraak-prestaties van de overheidswerkgevers in 2021. Het achterblijven van het aantal gerealiseerde banen bij de overheid, bevestigt, zo schrijft ze: “het absolute belang van het verstevigen van de inzet van overheidswerkgevers voor de banenafspraak (…). Duidelijk moge zijn dat de overheid flinke stappen extra moet gaan zetten.”

Toekomst Banenafspraak: minister spreekt ambitie uit

Naast de Banenafspraak-resultaten van 2021 presenteerde minister Schouten in haar brief ook plannen om stappen te blijven zetten om meer mensen met een arbeidsbeperking aan regulier werk te helpen en te houden.

Reactie ‘Op naar de 25.000 banen’

De brief aan de Tweede Kamer bevat veel positieve elementen. Maar er worden ook verschillende nieuwe onderzoeken aangekondigd. Maar als de voortgang van de Banenafspraak de afgelopen jaren iets heeft laten zien, dan is het wel dat er niets zo goed werkt als gewoon aan de slag gaan!

Inclusief nieuws:

Positief eerste kwartaal 2022 Banenafspraak

UWV publiceerde de Banenafspraak-cijfers over het eerste kwartaal van 2022. Bij overheidswerkgevers kwamen er 480 banen bij. In totaal zijn er nu 74.093 extra banen gerealiseerd binnen de Banenafspraak.

Meer dan helft overheidswerkgevers heeft mensen met een beperking in dienst

Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde tussenresultaten uit een langlopend onderzoek onder werkgevers. Het SCP ging in deze publicatie ook in op de arbeidsmarktpositie van mensen met een arbeidsbeperking. Meer dan de helft van de overheidsinstanties heeft mensen met een arbeidsbeperking in dienst.

Mensen met een beschutte werkplek kunnen binnenkort moeiteloos de overstap maken naar een baan met minder ondersteuning. Dat stelt minister Schouten (Participatie) voor.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Hoe wordt het doelgroepregister bijgehouden?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

@25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
@100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven
@aartgaag als boegbeeld voor de Banenafspraak