Nieuwsbrief juni 20232024-03-08T11:22:24+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 125.000 banen’

juni 2023

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak wordt gemaakt door ‘Op naar de 125.000 banen’. Dit project ondersteunt (overheids)werkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website

De 125.000 deze maand

Aankondiging: Maand van de 1000 Voorbeelden

Ook in 2023 is november de Maand van de 1000 Voorbeelden, een maand lang de focus op de Banenafspraak en inclusie. Deze maand willen we samen met onze partners vieren! Sluit je aan bij de Maand van de 1000 Voorbeelden en organiseer een evenement over de Banenafspraak en de inclusieve arbeidsmarkt! Zoals ieder jaar staan we ook deze keer voor jullie klaar om te ondersteunen en te faciliteren. Evenementen aanmelden of vragen?

Neem contact met ons op>>

Vragenlijst inclusieve werkgevers nog online

Er is veel werk én er zijn nog altijd veel mensen die graag aan de slag gaan. Ook mensen met een zogeheten ‘kwetsbare positie op de arbeidsmarkt’.  Wij willen graag beter zicht krijgen op matches die niet tot stand komen en waar dat dan aan ligt. We vragen alle werkgevers dan ook op om een (korte) vragenlijst in te vullen. Lees verder>>

Terugkijken: talkshow over inclusie

Investeren in inclusiviteit loont, dat bleek bij de Talkshow Money Matters van Social Finance, waar ook Martine Schuijer van ‘Op naar de 125.000 banen’ aan tafel zat.
Lees verder>>

Banenafspraak en politiek

De inclusieve arbeidsmarkt stond deze maand op de agenda in de Tweede Kamer. Tijdens een commissievergadering van de Tweede Kamer over de Participatiewet bleek dat minister Schouten (Participatie) lijkt te kunnen rekenen op de nodige steun voor de voorgenomen aanpassing van de Participatiewet. Ook de Banenafspraak stond op de agenda.

In de aanloop naar dat debat stuurde de minister overigens al een brief met haar visie op de Participatiewet naar de Kamer. Deze wet, die staat voor ondersteuning en inkomenswaarborg, blijkt in de praktijk te complex, gaat onvoldoende uit van vertrouwen en behoeft volgens de minister verbetering als het gaat om inkomensondersteuning en passende ondersteuning.

Op korte termijn hoopt Schouten het wetsvoorstel voor vereenvoudiging van de Banenafspraak naar de Kamer te sturen. De quotumregeling wordt aangepast en het onderscheid tussen overheid en markt op Banenafspraak gebied wordt afhankelijk gemaakt van de baanrealisaties bij de overheid.

Ook werden er andere aanpassingen aangekondigd. De doelgroep van de Banenafspraak wordt  beperkt verbreed. Het gaat om een groep van vermoedelijk circa 15.000 mensen. Ook is het de bedoeling dat de inzet voor mensen – die ook bij bovenstaande verbreding niet tot de doelgroep Banenafspraak behoren, maar wel ondersteuning (al dan niet tijdelijk) nodig hebben om aan de slag te gaan – te versterken en wordt er extra ingezet
op het in beeld brengen van mensen die al tot de Banenafspraak behoren en nog niet werken.

Uit de inclusieve praktijk

Best Practice Albert Heijn: ‘Wij weten hoe waardevol inclusie is’

Supermarktketen Albert Heijn is al vanaf het begin van de Banenafspraak voorloper als het gaat om de inzet van mensen uit de doelgroep Banenafspraak.

Karin van den Hul, specialist inclusiviteit interne jobcoach, en Amanda van der Swart, lead inclusiviteit, vertellen hoe het bedrijf dat doet en weten ook waarom. ‘Het maakt ons sterker’. Lees verder>>

BAM 038 geeft slinger aan de Banenafspraak

Hoe lukt het om plaatsingen binnen de Banenafspraak duurzamer te maken? Met die vraag liep Karin van Ringen van WerkgeversServicePunt RegioZwolle rond. Met verschillende partners vond ze uiteindelijk het antwoord: een netwerk van werkgevers, die cv’s en kennis uit kunnen wisselen: Banenafspraak Matchtafel Regio Zwolle. Lees verder>>

Fotoserie over inclusieve arbeidsmarkt

Recent lanceerde Evelien Hogers haar fotoproject ‘Onbeperkt in je Werk’. Ze maakt een serie waarbij ze mensen met een arbeidsbeperking fotografeert op hun werkplek en interviewt over hun persoonlijke verhaal.

“Ik wil laten zien dat werken met een ‘arbeidsbeperking’ gewoon kan.”Lees verder>>

Werkgevers en de Banenafspraak

Het jaarcongres van werkgeversvereniging AWVN stond dit jaar volledig in het teken van inclusie. Tijdens het congres werd het ‘Manifest voor gelijke kansen. Een arbeidsmarkt voor iedereen’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Van Gennip van Sociale Zaken.

Voor aanvang van het congres vierde inclusief werkgeversnetwerk De Normaalste Zaak haar tienjarig bestaan en samen met de mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij het netwerk; beleidsmakers, relaties en natuurlijk de partners: mensen die zich vanuit hun bedrijf of organisatie hard maken voor een inclusieve werkvloer.

Voor werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland was het tienjarig bestaan van de Banenafspraak de aanleiding om een position paper te presenteren. Hierin beschrijven de werkgeversverenigingen de prestaties van de afgelopen jaren en blikken ook vooruit. De recente uitbreiding van de doelgroep Banenafspraak wordt een goede eerste stap genoemd, maar ‘extra maatregelen blijven nodig om nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met succes en blijvend naar werk te begeleiden.’

Inclusief nieuws

SCP brengt arbeidsmarkt in kaart in langlopend onderzoek

18,3% van de werkgevers heeft een medewerker met een beperking in dienst, ruim 70% van de werkgevers voelt zich (enigszins) verantwoordelijk om mensen met een beperking aan te nemen en 59% van hen is mogelijk van plan dat ook te gaan doen.

Werkvoorzieningen voor visueel beperkten weer centraal

Tweede Kamer staat achter het terugdraaien van de decentralisatie uit 2015 van werkvoorzieningen voor visueel beperkten.

‘We moeten moeilijk makkelijker maken’. Het kabinet omarmt deze boodschap uit het pas verschenen interdepartementaal beleidsonderzoek.

De Participatiewet sluit onvoldoende aan bij wat bijstandsgerechtigden nodig hebben om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.

Maatwerk kan niet het antwoord op alle knelpunten in sociale wetgeving zijn. Dat bevestigt het kabinet richting de Nationale Ombudsman.

Om het zetten van een stap tussen dagbesteding en betaald werk (regulier of beschut) gemakkelijker te maken, is er nu een Keuzehulp Simpel Switchen.

Minister Schouten informeerde de Kamer over recente ontwikkelingen rond de doelgroep van de Participatiewet.

Inclusieve vraag

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Geldt de subsidieregeling voor scholing en re-integratie van jongeren met arbeidsbeperkingen nog?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op de site nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 125.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons LinkedIn of op Twitter:

@100000banen voor al het inclusieve nieuws
@aartgaag als boegbeeld voor de Banenafspraak