Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’
maart 2020
‘Op naar de 25000 banen’
Dit is de derde Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers, gemaakt in samenwerking met ‘Op naar de 25.000 banen’. Zo heet het project en de bijbehorende website www.opnaarde 25000.nl om overheidswerkgevers te ondersteunen bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.
Lees meer over het project
Inclusie heeft de toekomst ook in tijden van corona
De tijden zijn onzeker. De coronacrisis is allesomvattend. De zekerheid en gezondheid van mensen, de werkgelegenheid en de wereldeconomie worden bedreigd. Vertraging zal optreden, maar inclusie is de toekomst. Iedereen moet mee kunnen doen. Dat levert een enorme meerwaarde op, juist ook voor overheidsorganisaties! Dat schrijft Aart van der Gaag, inspirator van overheidswerkgevers rond de Banenafspraak in zijn column op de site.
Uit de praktijk: Amsterdam ruim op koers
Amsterdam ligt ruim op koers bij uitvoering Banenafspraak. De hoofdstad haalde vorig jaar ruimschoots de kwantitatieve doelstelling voor de Banenafspraak. We vroegen aan Miriam Hülsmann, Programmamanager Banenafspraak bij de gemeente Amsterdam, hoe ze dat voor elkaar krijgen.
Vraag van de Week
Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.
Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen
Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:
Welke extra aandachtspunten zijn er tijdens de coronacrisis rond de Banenafspraak?
Geldt de No-Riskpolis ook op dit moment? Hoe werkt het precies met de nieuwe maatregelen NOW en loonkostensubsidie? Antwoorden op deze vragen vindt u in de toolbox ‘Corona en Banenafspraak’.
Toolbox Corona en Banenafspraak
De coronacrisis vergt veel van iedereen. Om werkgevers te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving en over manieren van omgang en begeleiding op de werkvloer en daarbuiten, heeft ‘Op naar de 125.000 banen’ een toolbox ‘Corona en Banenafspraak’ opgezet. Deze is ook heel geschikt voor overheids- en onderwijswerkgevers.
De informatie is specifiek gericht op werkgevers van medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak. Het geheel bestaat uit drie delen:
- regelingen en noodmaatregelen
- anders werken of ander werk
- communicatie op maat
Regionale bijeenkomsten banenafspraak
Om inzicht te krijgen in de huidige ontwikkelingen rond de Banenafspraak, organiseerde de VNG afgelopen weken een aantal regionale bijeenkomsten. Wat gebeurt er in zo’n dagdeel?
Uit de praktijk: Deltion College Zwolle
Het Deltion College Zwolle werkt aan de vervulling van de Banenafspraak. In 2026 wil de onderwijsinstelling 44 participatieplekken hebben gerealiseerd. ‘Mensen verdienen een kans.”
Uit de praktijk: ‘Groei participatiebanen lijdt onder krimp’
Ze merken in het voortgezet onderwijs in de Achterhoek dat de Banenafspraak ingang heeft gevonden in de organisatie en breed wordt ondersteund.
Iedereen is enthousiast over de stijging naar omgerekend 31 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toch zijn ze er nog niet. Oorzaak: krimp. Een rondgang langs betrokkenen.
Uit de praktijk: Ervaringsbanen voor studenten participatiedoelgroep
Onderwijsinstelling het Nova College dat in Haarlem en omstreken middelbaar beroepsonderwijs verzorgt, zet drie sporen in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een basis voor vast werk te bieden. Bij het openstellen van reguliere vacatures, bij de inkoop en aanbesteding met social return on investment en door het bieden van ervaringsbanen.
NIEUWS
Baancreatie voor mensen met kwetsbare arbeidspositie
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben het moeilijk om aan werk te komen en werk te behouden. Het Verwey-Jonker Instituut heeft onderzoek verricht naar baancreatie, vertelt wat de succesfactoren zijn en komt met aanbevelingen voor werkgevers en beleidsmakers.
Uitstel overleg Participatiewet
Het algemeen overleg over de Participatiewet en het Breed Offensief dat voor woensdag 1 april op de Kameragenda stond, is tot nader order uitgesteld. De vergadering is verplaatst naar een nog onbekend tijdstip als gevolg van de maatregelen die in het parlement zijn genomen vanwege het coronavirus.
Praktijkdag Programmaraad
Sterke groei bij Rijksschoonmaakorganisatie
Minister Koolmees van SZW is blij met schoonmakers die als rijksambtenaar in dienst komen van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO). Dus ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
GETIPT VOOR U
Subsidie voor aanpassing binnen organisatie
Als een werkgever werknemers met een arbeidsbeperking voor langere tijd in dienst wil houden of nemen, zijn er soms grote aanpassingen nodig binnen de organisatie. Met een proef, de ‘pilot generieke werkgeversvoorziening’, wil het kabinet werkgevers met een subsidie helpen deze aanpassingen te doen.
Blijf geïnformeerd
Was u eerder abonnee van de VSO Nieuwsbrief banenafspraak? Meld u dan hier weer aan voor alles wat met de banenafspraak te maken heeft.